Obaly jsou běžnou součástí našeho života a najdeme je téměř na všem, co denně potřebujeme. Chrání potraviny, usnadňují přepravu a často nám také pomáhají prodloužit čerstvost výrobků a pokrmů. Bohužel jsou ale obaly také jedním z nejčastějších zdrojů odpadů, které se poté hromadí a v přírodě mohou zůstat desítky až stovky let. V Pack&Care jsme se rozhodli jít jinou cestou. Pojďte se s námi podívat na to, jak vypadá takový životní cyklus obalu od výroby až po recyklaci nebo rozklad.
Obsah:
Jednorázové obaly jako největší znečišťovatel
Cílem je zmenšit naši uhlíkovou stopu
Z čeho se vlastně obaly vyrábí?
Jak probíhá recyklace obalových materiálů?
Jak správně recyklovat obaly od jídla?
Rozložitelné a kompostovatelné obaly
V Pack&Care se snažíme jít ekologickou cestou, a proto je většina našich obalů recyklovatelných nebo rozložitelných. Díky používání EKO obalů společně snižujeme množství odpadu. Ukážeme vám, jak i malé kroky při balení potravin a pokrmů mohou mít velký vliv na budoucnost naší planety.
Jednorázové obaly jako největší znečišťovatel
Ano, jednorázové obaly bohužel patří mezi největší znečišťovatele odpadu na světě. Denně končí miliony plastových sáčků, tácků, brček a příborů na skládkách nebo v přírodě, kde se poté hromadí a rozkládají stovky let. Výroba úplně nových plastů navíc také zatěžuje životní prostředí vysokou spotřebou energie a fosilních paliv.
Jedním z možných řešení je přechod k ekologičtějším produktům, které budou mít stejné nebo podobné funkční vlastnosti. V dnešní době už máme naštěstí různé možnosti, jak jednorázové plastové obaly nahradit – například pomocí rozložitelných alternativ nebo znovupoužitelných produktů. U plastů je poté důležitá také správná recyklace, která umožňuje to, aby dostaly plasty druhý život a vznikly z nich opětovně nové funkční výrobky.
Cílem je zmenšit naši uhlíkovou stopu
Všechny ekologické snahy se točí kolem minimalizace naší uhlíkové stopy. Toto spojení označuje veškeré skleníkové plyny, které vypouštíme do atmosféry. Uhlíková stopa vzniká při výrobě nejrůznějších produktů od potravin, obalového materiálu, nábytku, elektroniky a čehokoliv, co vyžaduje nějakou činnost. Uhlíková stopa produktu ale rozhodně nekončí jeho výrobou – týká se celého jeho životního cyklu od používání až po recyklaci a rozklad.
Uhlíková stopa je bohužel také měřítkem dopadu lidské činnosti na životní prostředí a důvodem klimatických změn.
Právě proto je dnes důležitější než kdy dřív směřovat naše snahy ke zmenšení této stopy. Toho můžeme dosáhnout právě i používáním a výrobou ekologických obalů.
Naše ekologické obaly
Chceme, abyste na našem e-shopu našli vše, co pro své podnikání potřebujete. Proto v naší nabídce najdete ekologické jednorázové obaly, nádobí, příbory, ale i čističí a mycí prostředky. Snažíme se následovat ekologické trendy v balení a nabízet udržitelné obaly, které jsou více šetrné k naší přírodě.
Využíváme proto recyklované a recyklovatelné materiály, ale i materiály, které jsou zcela kompostovatelné. Ekologická stopa obalu je pro nás důležitá, a tak se snažíme minimalizovat množství odpadu také nabídkou znovupoužitelných produktů.
Obaly, které využijete i doma
Jednorázové obaly jsou sice většinou součástí nejrůznější podniků a obalů, ale používáme je i doma. Zamyslete si, kolikrát týdně naberete čerstvě pečivo, ovoce nebo zeleninu do sáčku nebo kolikrát do něj dětem či sobě zabalíte svačinu.
Existují přitom ekologické obaly na svačinu i další potraviny. Praktické jsou například znovupoužitelné boxy a krabičky, uzavíratelné sáčky nebo povoskované ubrousky, které se dobře přizpůsobí tvaru vašich svačinek.
Mezi ekologické obaly na potraviny zase patří kromě znovupoužitelných nádob třeba látkové sáčky, do kterých lze zabalit pečivo i ovoce a zeleninu.
V naší nabídce najdete také papírové sáčky, které se po použití lépe a rychleji rozkládají.
##PRODUCT-WIDGETS-39177##
Výroba obalů
To, jak se jednotlivé obaly vyrábějí, se vždy odvíjí od jejich materiálu i způsobu použití. Výroba plastových obalů se bude lišit od výroby papírových obalů a zároveň vše bude záviset také na tom, zda obal přijde do přímého kontaktu s potravinami, nebo ne.
Proces výroby obalu začíná tedy výběrem kvalitních a udržitelných materiálů. Následně se zpracovávají moderními technologiemi, které zajišťují přesnost, pevnost a bezpečnost obalu při styku s potravinami. Výroba probíhá s důrazem na minimalizaci uhlíkové stopy a spotřeby energie.
V Pack&Care vám rádi obstaráme výrobu obalů na zakázku. To znamená, že vám sáček, box, tašku nebo krabici přizpůsobíme vlastním designem na míru.
Z čeho se vlastně obaly vyrábí?
Protože se snažíme nabízet obaly šetrné k životnímu prostředí, vyrábí se naše obaly především z papíru, kartonu, bioplastů a recyklovaného plastu. Tyto materiály jsou obnovitelné, šetrnější k přírodě a snadno recyklovatelné. U některých produktů využíváme také kompostovatelné materiály, které se v přírodě rozloží úplně. Mezi tyto materiály patří cukrová třtina nebo materiál z pecky avokáda. Výroba ekologických obalů navíc rozhodně nemusí být dražší, jak si většina lidí představuje.
##PRODUCT-WIDGETS-39126##
Jak probíhá recyklace obalových materiálů?
Recyklace obalů začíná správným tříděním, o kterém jsme napsali samostatný článek Třídění odpadu: Praktický návod, který ti ušetří čas i nervy. Dozvíte se v něm nejen, jak na recyklaci obalů, co všechno znamená značení obalů recyklace, ale i jak snadno zařadit třídění do běžného života.
Ve zkratce by poté měly papírové obaly směřovat do papíren a plastové do recyklačních linek na plasty. Zde jsou rozemlety, vyčištěny a v ideálním případě přetvořeny na nové suroviny, které slouží k výrobě dalších produktů. Díky tomu se šetří energie, voda, přírodní zdroje a zmenšuje uhlíková stopa.
Jak správně recyklovat obaly od jídla?
Jak už jsme zmínili výše, správné třídění je základ, a proto na něj apelujeme i u prodeje našich produktů. Zejména recyklace potravinových obalů může být oříšek. Je totiž potřeba, aby se obal do dalšího zpracování dostal v co nejlepším stavu. Obaly od potravin bychom proto měli před vyhozením vypláchnout, aby neobsahovaly zbytky jídla.
Tuky a jiné organické nečistoty totiž mohou komplikovat celý recyklační proces. Papírové obaly patří do modrého kontejneru, plastové a kompozitní obaly (např. kelímky či sáčky) do žlutého. Pokud jsou obaly mastné nebo znečištěné, patří do směsného odpadu, pokud není uvedeno jinak.
Rozložitelné a kompostovatelné obaly
Samostatnou kapitolou jsou poté rozložitelné obaly, které se, jak už název napovídá, umí po použití rozložit úplně. Díky tomu se nehromadí nový a nový odpad a nezatěžuje se životní prostředí.
Kompostovatelné obaly navíc můžete dát do domácího nebo průmyslového kompostu, kde se rozloží společně s bioodpadem. Tyto biologicky rozložitelné obaly představují budoucnost balení, protože jsou zcela funkční, ale zároveň ekologické a šetrné k přírodě.
Enviromentální dopad obalů je v tomto případě mnohem menší, než u plastových či kompozitních produktů.
##PRODUCT-WIDGETS-35671##
Používání ekologických obalů je prvním krokem k minimalizaci uhlíkové stopy. V dnešní době už to navíc není žádná věda, stačí se při výběru obalů a jednorázového nádobí zaměřit na materiály, z nichž jsou vyrobeny. Kompostovatelné a biologicky rozložitelné obaly jsou stejně funkční jako obaly plastové, ale jejich likvidace a dopad na životní prostředí je značně menší.
Nejčastější dotazy
Z čeho se vyrábí obaly?
Obaly se mohou vyrábět z různých materiálů, které tvoří různou uhlíkovou stopu. Mezi ekologické materiály patří cukrová třtina, papír, kartony, ale i recyklovaný plast.
Jak recyklovat obaly z jídla?
Každý obal od jídla nejdřív zcela vyprázdněte a opláchněte od zbytků jídla. Poté ho stačí vytřídit podle materiálů do plastu, papíru, skla nebo speciálních kontejnerů.
Co je uhlíková stopa?
Uhlíková stopa je celkové množství emisí skleníkových plynů (především CO₂), které vznikají při výrobě, používání a likvidaci produktů, tedy i obalů.
Jak poznat ekologický obal?
Ekologický obal je většinou označen certifikacemi (např. FSC, kompostovatelný symbol), je vyroben z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů a je také snadno recyklovatelný nebo znovupoužitelný.