Vánoční cukroví většinou pečeme už několik týdnů dopředu, abychom měli dostatek času připravit těsta, vše upéct a následně i ozdobit. Aby ale cukroví vydrželo až do Vánoc, je potřeba ho správně uložit. A my vám ukážeme, jak na to.
Obsah:
Jak skladovat vanilkové rohlíčky
Víte, jak správně skladovat cukroví tak, aby byly perníčky hezky vláčné, kokosky křehké a linecké pevné? Není to zas tak těžké, stačí dodržet pár základních pravidel, díky kterým přečká vánoční cukroví až do Štědrého dne. Máme pro vás tipy nejen na to, jak skladovat perníčky a další cukroví, ale i na to, jaký krém použít, aby vám sladkosti vydržely co nejdéle.
Různé druhy, různé potřeby
Každé cukroví je jiné a potřebuje jiné podmínky. To, které potřebuje zvláčnět (perníčky, linecké), uvítá vzdušnou vlhkost, takže ho uložte do papírové krabice vystlané ubrouskem. Suchému cukroví, jako jsou kokosky nebo pusinky, se bude líbit spíše v papírových sáčcích.
Nezapomeňte od sebe dobře oddělit cukroví suché, krémové a to nepečené. Každý druh totiž potřebuje trochu jinou teplotu, vlhkost i způsob uložení. Zároveň se díky tomu nepromíchají jednotlivé chutě a vůně.

Jak skladovat perníčky
Perníčky se většinou pečou mezi prvními, protože potřebují čas na to, aby hezky změkly. Po upečení je uložte do uzavíratelné papírové krabice a skladujte při pokojové teplotě na suchém místě.
Pokud jsou perníčky po upečení tvrdé, vložte do nádoby kousek jablka, které postupně uvolňuje vlhkost. Tento „zvlhčovač“ je ale nutné pravidelně měnit, aby nezačal plesnivět. Jakmile perníčky změknou, je lepší jablko z dózy odstranit.
Skladování lineckého cukroví
Ptáte se, jak skladovat linecké cukroví? Lineckému také prospěje lehké zvláčnění. Potřebuje chlad a vzdušnou vlhkost, proto ho uložte do uzavíratelných papírových krabic nebo nádob vystlaných papírovým ubrouskem.
Suché, neslepované cukroví můžete uložit do sucha plechových či plastových krabiček.
Jak skladovat vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky, ale třeba i pracny, jsou velmi křehké a náchylné na lámání. Uložte je proto do nižších uzavíratelných krabiček. Nedávejte na sebe příliš mnoho vrstev, aby se cukroví nepolámalo. Tyto suché druhy cukroví potřebují především sucho a chlad, takže je dobře chraňte před vzdušnou vlhkostí.
Jak skladovat kokosky?
Jak už jsme zmiňovali výše, kokosky, pusinky a všechno takzvané zapomenuté vánoční cukroví je nejlepší uložit do papírových sáčků. V nich bude chráněno před vlhkostí, takže zůstane hezky křehké a křupavé.
Zapomenuté cukroví má velkou výhodu v tom, že neobsahuje tuk, krémy ani vodu, takže vám vydrží několik týdnů i měsíců a pořád bude chutnat jako právě připravené.

Uzavíratelné obaly
Pro všechny druhy obecně platí, že by měly být dobře chráněné v uzavíratelném obalu. Ideální jsou pro cukroví třeba naše papírové krabice s průhledným okénkem, díky kterému budete vždy vědět, o jaký druh se jedná. Další spolehlivou volbou jsou plechové krabice s těsnícím víkem nebo i plastové krabičky.
Pokud vrstvíte cukroví na sebe, nezapomeňte dát mezi jednotlivá „patra“ pečicí papír, díky kterému se kousky neslepí.
##PRODUCT-WIDGETS-29185##
Chlad a tma
Cukroví uložte na chladném místě, a tak, aby na něj nesvítilo sluníčko. Vánoční cukroví nemá totiž rádo teplo ani světlo. Skladujte ho v místnosti s teplotou kolem 10–15 °C. Můžete využít také balkon nebo terasu, ale pozor na noční mrazy nebo vlhkost! Pokud cukroví skladujete venku, zabalte pro jistotu krabičky a nádoby ještě do igelitového pytle, díky němuž bude obsah 100% chráněný před vlhkostí i sněhem.
Jak dlouho vydrží cukroví?
Trvanlivost jednotlivých druhů cukroví je samozřejmě různá. Nejdéle vám vydrží perníčky a suché cukroví, jako jsou rohlíčky, pracny a linecké. Takové cukroví je dobré i po několika týdnech.
Prodlužte životnost cukroví
Zatímco o suché a zapomenuté vánoční cukroví se příliš bát nemusíte, u krémového a plněného cukroví je potřeba myslet dopředu. Připravte ho v řádu dní před Vánoci, aby se brzy nezkazilo. Můžete použít také krém do cukroví a náplně, které vydrží delší dobu bez újmy. Třeba trvanlivý krém do košíčků bez smetany a vajec, které by urychlovaly jeho zkažení.
Spolehlivými náplněmi a krémy do cukroví, co vydrží i několik týdnů, jsou ty z ořechů, čokolády, karamelu nebo másla. Máslovým krémem s mascarpone také nic nezkazíte!

Zamrazte si chuť Vánoc
Pokud vám po Vánocích cukroví zbylo, můžete ho bezpečně zamrazit. Uložte cukroví do krabiček a vytáhněte si ho z mrazáku kdykoliv na něj zase dostanete chuť. Zamrazit můžete bez obav suché, ale i plněné cukroví.
Pokud ještě nemáte obaly na cukroví připravené, koukněte na Pack&Care, kde najdete velké množství krabiček na cukroví, ale i dalších praktických obalů, které se vám budou určitě hodit.
Nejčastější dotazy
Jak skladovat vánoční cukroví?
V suchu, chladu a temnu, ideálně v uzavíratelných krabicích a dózách. Jednotlivé druhy skladujte odděleně.
Kde skladovat cukroví?
Nejlépe ve spíži, chladné komoře nebo na chodbě, kde je nižší teplota. Lednici či balkon můžete použít jen u krémového cukroví.
Jak skladovat pusinky?
Pusinky skladujte v suchu, a to ideálně v papírových sáčcích a oddělené od ostatního cukroví. Díky tomu zůstanou pusinky hezky křehké.
Jak dlouho vydrží vosí hnízda?
Vosí hnízda s máslovým krémem vydrží asi 2–3 týdny, ale dobře uskladněné v chladu a uzavřené nádobě či krabici.
