Recept: Jednohubky s lososem

Nejsou jednohubky jako jednohubky. Pokud hledáte něco speciálního, čím své hosty překvapíte, bude vás tenhle recept bavit. Existuje hned několik variant, jak připravit drobné občerstvení s lososem. Tak pojďme na to!

 

Obsah:

Taky už vás nebaví pořád ty stejné variace jednohubek na oslavách a jiných společenských akcích? Přitom stačí přidat kousek dobré uzené rybky. V Pack&Care jsme pro vás proto dnes připravili několik druhů kanapek a jednohubek, které vaše hosty jednoznačně oslní. Máte je připravené za pár minut a hodí se pro jakoukoliv příležitost, třeba i na svatební raut.

Jednohubky s koprem a uzeným lososem

Tahle klasika je prostě krásou nejen na oko, ale i chuťově. Spojení kopru a lososa patří neodmyslitelně k sobě. Jednohubky navíc připravíte rychlostí blesku.

Ingredience

  • Uzený losos (150 g)
  • Krémový sýr (100 g)
  • Toastový chléb
  • Kopr nebo jarní cibulka
  • Citronová šťáva

Postup

  1. Toustový chléb nakrájejte na malé čtverečky a opečte na pánvi či v toustovači. Pokud si chcete s tvarem ještě více vyhrát, můžete z něj vykrájet pomocí sklenice malá kolečka.
  2. Pomazánku připravíte smícháním krémového sýra s trochou citronové šťávy a najemno nasekaným koprem nebo jarní cibulkou.
  3. Na každý kousek chleba natřete vrstvu krémového sýra a položte kousek uzeného lososa.
  4. Ozdobte koprem.

lososovejedbohubky

Lososové jednohubky s avokádem

Avokádová pomazánka je skvělá sama o sobě, losos jí ale dostává na novou úroveň. 

Ingredience

  • Čerstvý losos (150 g)
  • Avokádo (1 ks)
  • Malá šalotka
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Krekry či bagetky

Postup

  1. Lososa nakrájejte na menší kousky.
  2. Poté nakrájejte dužinu avokáda i šalotku najemno.
  3. Avokádo a šalotku smíchejte. Přidejte trochu citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře a promíchejte.
  4. Natřete směs na malé krekry či bagetky a dozdobte kousky lososa.

Jednohubky s lososem a kaviárem

Pokud chcete hosty opravdu překvapit, přidejte k uzenému lososu ještě špetku kaviáru. Tyto jednohubky doslova hrají barvami a rozhodně přitáhnou pozornost.

Ingredience

  • Uzený losos (150 g)
  • Bageta či čerstvý chléb
  • Kaviár nebo rybí kaviár
  • Zakysaná smetana

Postup

  1. Bagety či čerstvý chléb nakrájejte na menší kousky a lehce opečte na pánvi. Dle chuti je můžete v tuto chvíli potřít česnekem.
  2. Na ně poté položte uzeného lososa.
  3. Přidejte trochu zakysané smetany a na vrch lžičku kaviáru.
  4. Ozdobte podle chuti koprem a podávejte.

Jak se zdobí jednohubky?

Všechny 3 varianty námi popsaných jednohubek můžete ozdobit koprem, pažitkou či jinými bylinkami, které máte po ruce. Narůžovělá barva lososa zkrátka dobře ladí se zelenými odstíny.

Vyhrát si můžete se samotným lososem, kterého můžete například srolovat do ruličky připomínající růži. Většina uzených lososů je již předpřipravena na tenké sashimi plátky, které stačí efektně přeložit na jednohubku.

Servírování jednohubek s lososem

Jednohubky můžete servírovat na větší tácy. Skvělou volbou je ale také rovnou porcování všech druhů na malé talířky či mističky. Zajistíte tak, že nezmizí pouze jeden druh jednohubek. Hosté budou moci lehce ochutnat všechny.

V naší nabídce najdete třeba praktické dřevěné misky ve tvaru člunu, ve kterých lososové jednohubky vypadají opravdu skvěle.

Při přípravě se vám budou hodit také dřevěná napichovátka.

Nejčastější dotazy

Jak jíst jednohubky?

Tvar a velikost jednohubek měl být uzpůsoben tomu, že se jedí obvykle vestoje a hlavně bez příboru.

Jak se jinak řekne jednohubka?

Jednohubce můžeme říkat také kanapka, chuťovka a nebo anglicky finger food.

 

Čím ozdobit rybí jednohubky?

Jednohubky lze přirozeně ozdobit třeba nasekanou pažitkou, jarní cibulkou, koprem nebo jinými bylinkami. Jako třešnička na dortu může posloužit i kaviár.