Domácí zmrzlina bez cukru i výčitek – vyzkoušej zdravou verzi

Léto je za dveřmi, a tak je potřeba začít ladit recepty na ty nejlepší domácí zmrzliny. Abychom vám trochu ušetřili práci, pár našich oblíbených receptů na zmrzlinu jsme vám sepsali do tohoto článku. Pokud se navíc snažíte najít zdravější varianty, jste na správném místě.

 

Obsah:

Nejlepší je domácí

Jak udělat domácí zmrzlinu

Recept na zmrzlinu bez zmrzlinovače

Rychlá banánová zmrzlina

Domácí zmrzlina z ovoce

Domácí zmrzlina ze zmrzlinovače: recepty

Jak funguje zmrzlinovač?

Borůvková zmrzlina s kokosovým mlékem

Domácí zmrzlina ze smetany a ovoce

Jogurtová zmrzlina

Proteinová zmrzlina

Nejčastější dotazy

Výroba zmrzliny doma není vůbec složitá, jak se může na první pohled zdát. A to i bez zmrzlinovače. Pokud chcete omezit sladké, snažíte se mít štíhlou linii na léto nebo prostě chcete jen zdravější variantu zmrzliny, máme pro vás pár osvědčených tipů. Pojďte se s námi podívat, jak vyrobit zmrzlinu, která bude nejen zdravá, ale i dobrá.

Nejlepší je domácí

Domácí je domácí. Zrovna u zmrzliny je navíc příprava velmi jednoduchá a výsledná chuť poctivá. Zmrzlina je nejen výbornou sladkostí, když vás honí mlsná, ale je také skvělým řešením, pokud máte doma už příliš zralé ovoce, které se hodí buď do nějakého pečeného dezertu a nebo právě na zmrzku.

Jak udělat domácí zmrzlinu

Základem je mražené ovoce, rostlinné nebo klasické mléko, případně jogurt či smetana. U zmrzliny máme dva způsoby, jak ji připravit, a to

  • se zmrzlinovačem – ideální pro krémové druhy zmrzlin,
  • bez zmrzlinovače – postačí výkonný mixér.

Zmrzlinu připravíte docela rychle, snadno a bude vám na to stačit jen pár základních surovin, které můžete variovat dle toho, co máte zrovna doma. Stačí si vybrat, jestli máte chuť na ovocnou, čokoládovou, jogurtovou nebo ořechovou zmrzku.

Recept na zmrzlinu bez zmrzlinovače

Nejdříve si ukážeme, jak udělat domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače. Pokud si totiž zmrzlinu chcete dělat opravdu jen párkrát ročně během léta, nemusíte do zmrzlinovače investovat. I bez něj totiž vykouzlíte skvělý mražený dezert.

Rychlá banánová zmrzlina

  • 2 mražené banány
  • 1 lžíce arašídového másla
  • kapka vanilkového extraktu
  • (rostlinné) mléko

Banány nakrájejte a zmrazte. Následně je rozmixujte s ostatními ingrediencemi dohladka. Mléko přidávejte dle toho, jaké konzistence chcete dosáhnut. Pro konzistenci, která připomíná točenou zmrzlinu, stačí opravdu malá kapka.

Zmrzlinu můžete podávat ihned nebo na chvíli vložit do mrazáku.

Domácí zmrzlina z ovoce

Tahle zdravá zmrzlina je jako nebe v puse. Nejlepší na ní je to, že k ní potřebujete prakticky jen ovoce a okamžitě vám vznikne dokonalý sorbet.

Zmrzlina z čistého ovoce je osvěžující, plná vitamínů a ideální pro děti i dospělé.

  • 1 hrnek mražených jahod
  • 1 hrnek mraženého manga
  • šťáva z ½ limetky
  • (rostlinné) mléko

Všechny ingredience rozmixujte do hladké směsi. Pokud je zmrzlina příliš tuhá, přidejte trochu vody nebo rostlinného mléka. Zmrzlinu můžete podávat v miskách nebo v kornoutcích.

 

domácí mango zmrzlina

Domácí zmrzlina ze zmrzlinovače: recepty

Pokud patříte mezi velké milovníky zmrzliny a chcete tu svou domácí vyladit k naprosté dokonalosti, určitě se vám pořízení zmrzlinovače vyplatí. Zmrzlinovač totiž umí vytvořit hladkou, krémovou konzistenci. Navíc si pomocí zmrzlinovače snadno vyrobíte také smetanové nebo jogurtové zmrzliny.

Aby byla zmrzlina nejen dobrá, ale i zdravá, stačí nahradit klasický cukr například sirupem, nebo ovocem.

Jak funguje zmrzlinovač?

Zmrzlinovač je šikovné zařízení, se kterým je příprava domácí zmrzliny ještě rychlejší a jednodušší. Zmrzlinovač vám během chvilky udělá domácí zmrzlinu s jemnou, krémovou konzistencí bez ledových krystalků.

Funguje na principu současného míchání a chlazení, čímž zajišťuje rovnoměrné tuhnutí směsi a zároveň do ní vhání vzduch, díky čemuž je výsledná zmrzlina nadýchaná.

Hlavní výhodou je, že nemusíte směs mrazit a promíchávat, protože to za vás udělá zmrzlinovač. 

Borůvková zmrzlina s kokosovým mlékem

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 hrnek borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • 1 lžíce medu nebo čekankového sirupu
  • kapka citronové šťávy

Směs krátce povařte a následně nechte vychladnout. Poté nalijte do zmrzlinovače a nechte promíchat podle návodu.

 

Domácí zmrzlina ze smetany a ovoce

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrnek malin, jahod nebo borůvek
  • 1 lžíce javorového sirupu

Ovoce rozmačkejte, smíchejte se smetanou a sirupem a vložte do zmrzlinovače.

Jogurtová zmrzlina

Jogurtová zmrzlina je lehká, plná bílkovin a ideální na každý den.

  • 300 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 hrnek borůvek či jiného ovoce
  • 1 lžíce medu nebo sirupu

Vše rozmixujte dohladka, dochuťte medem nebo sirupem a vložte do zmrzlinovače.

##PRODUCT-WIDGETS-37825##

 

Proteinová zmrzlina

Sportujete a vaše tělo potřebuje větší přísun bílkovin? A co takhle spojit příjemné s užitečným a udělat si proteinovou zmrzlinu?

 

  • vanilkový protein
  • 300 g bílého řeckého jogurtu
  • ovoce

 

Vyberte si své oblíbené ovoce a rozmixujte ho s řeckým jogurtem. Přidejte protein, který opět dobře zapracujete do směsi. Nakonec dejte do zmrzlinovače.



Výroba domácí zmrzliny je jednodušší, než se zdá. Velkou výhodou je, že si můžete udělat odlehčenou verzi zmrzky a přizpůsobit ji svým chutím.

Zmrzka udělaná doma je nejen zdravější, ale především chutnější. Ať už máte chuť na ovocnou bombu, krémovou klasiku nebo svěží jogurtovou verzi, s našimi recepty si určitě vyberete. Pokud děláte zmrzliny více, abyste ji mohli mít kdykoliv po ruce v mrazáku, nezapomeňte ji uložit do kvalitních misek s pevným víčkem.

 

Nejčastější dotazy

Jak udělat zmrzlinu bez zmrzlinovače?

Stačí mražené ovoce (např. banán, jahody nebo mango), mixér a případně trocha rostlinného mléka nebo jogurtu. Rozmixujte dohladka a můžete ihned podávat.

Co se dává do zmrzliny?

Základ tvoří ovoce, smetana, mléko nebo jogurt. Můžete přidat přírodní sladidlo, kakao, ořechové máslo nebo vanilku.

Jak vyrobit zmrzlinu z mléka?

Smíchejte mléko s ovocem (např. jahodami) a trochou vámi zvoleného sirupu. Směs rozmixujte, dejte do mrazáku a každých 30 minut promíchejte, dokud nezmrzne. Pokud si chcete ulehčit práci, vložte směs do zmrzlinovače.