Plánování svatby: co vše zařídit na svatbu

Plánování svatby zahrnuje mnoho úkolů a také schopnost přemýšlet hodně dopředu. Zatímco některé věci můžete ponechat na poslední chvíli, ty nejdůležitější zařiďte ihned. V tomto článku vám poradíme, na co vše je potřeba při plánování svatby myslet a kdy jednotlivé úkoly řešit. 

Z toho množství věcí, které se musí před svatbou zařídit, vám už jde možná hlava kolem. Samotný svatební den nejspíš bude jedním z vašich nejkrásnějších dní života, ale předcházejí mu hodiny a hodiny plánování a zařizování. Organizování vám může ulehčit seznam úkolů, ze kterého budete jen postupně odškrtávat vyřízené věci. A přesně ten pro vás máme!

 

Obsah:

Rozpočet svatby

Dohodněte se s partnerem, kolik chcete do svatby investovat, případně, zda se na rozpočtu bude podílet i rodina. Částku samozřejmě nikdy neurčíte přesně, ale od její přibližné výše se bude odvíjet další plánování. Krásnou svatbu zvládnete i s malým rozpočtem, takže se určitě nemusíte ničeho bát.

Termín

V kterém ročním období si svatbu přejete? Rozhodně není podmínkou, že by musela být svatba v létě, naopak zimní atmosféra má také své kouzlo. Najděte si v kalendáři více vyhovujících termínů a předem je proberte s důležitými hosty, aby ve stejném datu neměli naplánovanou jinou akci, nebo dovolenou. Více dat se vám bude hodit i při rezervaci vhodného svatebního místa.

Svatební místo

Hledání perfektního svatebního místa může být pěkným oříškem, navíc jsou ty nejlepší lokality často zarezervované dlouho dopředu. Rozhodně proto neváhejte a začněte se po místě ohlížet co nejdříve po zásnubách.

Popřemýšlejte nad tím, zda chcete mít obřad, hostinu a následnou zábavu na jednom místě, či vám nebude vadit přemisťování. V dnešní době máte na výběr různé druhy svatebních lokalit, od obyčejného úřadu, po zrekonstruované stodoly nebo klidné louky. Fantazii se meze nekladou a na místě svatby byste se měli především cítit příjemně. Od místa se bude odvíjet mnoho dalších věcí, jako je catering, zábava, ale i výzdoba.

Vše v jednom

Při hledání místa myslete také na praktické záležitosti. Pokud si chcete užít svatební den v klidu a bez přejezdů, které vyžadují další organizaci, zvolte lokalitu, kde bude moci na jednom místě proběhnout obřad, hostina i večerní zábava. Určitě se najdou také hosté, kteří přijedou na veselku z větší dálky, takže pro ně nezapomeňte zařídit možnost přespání.

Svědci

Řekněte svým svědkům o jejich roli dostatečně dopředu. Nejen, že se na ni budou moci připravit, ale můžete je také využít při pomoci s plánováním. Svědci jsou také ti, kteří vám budou zajišťovat rozlučku se svobodou, takže by měli mít také dostatek prostoru pro její řešení.

Fotograf a kameraman

Dokumentace svatby patří mezi jednu z nejdůležitějších věcí. Díky fotkám a videím se totiž ke svému svatebnímu dni můžete kdykoliv vrátit i za několik let. Nejlepší fotografové umí zachytit nejen svatební hosty, dort a obřad, ale i emoce spjaté s celým dnem. S volbou fotografa a kameramana proto neotálejte a zamluvte si jejich služby alespoň 10 měsíců dopředu.

Styl svatby

Svatba v boho stylu, okázalý sňatek v kostele nebo jednoduchý obřad na louce? Styl, ve kterém se bude svatba odehrávat, bude vaším základem, od kterého se poté bude odvíjet výběr svatebních šatů, jídla, výzdoby, květiny i zábavy. Součástí stylizace je také zvolení barev, díky kterým budete mít jistotu, že budete mít vše sladěné, a navíc mohou pomoci i hostům při oblékání.

Obřad tradiční nebo na míru?

To, jaký zvolíte typ obřadu, bude souviset se stylem svatby a rozhodně se od něj bude odvíjet i celková atmosféra. Tradiční civilní obřad je většinou stručný a jasný, není v něm příliš prostoru pro osobní proslovy a všichni ví, co od něj očekávat. Můžete jít ale i jinou cestou v podobě církevního či duchovního obřadu, a to i bez toho, aniž byste museli být pokřtění. Tento typ obřadu už otevírá dveře pro mnohé možnosti a je často osobnější. Poslední variantou je symbolický obřad, v rámci něhož proběhne svatební rituál a je zaměřen především na duchovní propojení snoubenců. Symbolicky vás může oddat kdokoliv a jakkoliv.

Zábava

Svatební den se netočí jen kolem obřadu a hostiny, ale je potřeba své hosty bavit i v mezičase. Není dobré spoléhat na to, že se zábava nějak sama vyvrbí. Přichystejte si proto pro své hosty nějaký program. Můžete zvolit zábavu v podobě tradičních svatebních her, zajistit vystoupení nějaké kapely nebo připravit na svatební místo různé druhy neorganizované zábavy v podobě vodních dýmek, malování společného obrazu, focení ve fotokoutku a mnoho dalších. 

Svatební šaty

Výběr dokonalých svatebních šatů může trvat. Zvlášť, pokud máte svou konkrétní představu o tom, jak by měly vypadat. Ponechte si na hledání těch pravých šatů dostatek času, a to nejméně 10 měsíců. Za tuto dobu stihnete obejít svatební salony, veletrhy nebo si nechat ušít šaty na míru. Ve svatebních šatech by se každá nevěsta měla cítit sebevědomě a svá, a tak se vůbec nestyďte vyzkoušet několik střihů a materiálů.

Matrika

Ať už zvolíte jakýkoliv typ svatebního obřadu a způsobu vašeho oddání, musíte vše oznámit na matričním úřadu alespoň 14 dní předem. Nezapomeňte s sebou na matriku vzít vaše originální rodné listy a doklady o státním občanství. Na místě poté vyplníte dotazník k uzavření manželství a oznámíte jména svědků.

Oblek pro ženicha

Skvěle padnoucí, elegantní oblek také není radno podceňovat. Můžete si navíc vybrat z různých stylů, barev i materiálů. Pokud bude probíhat svatba spíše ve volnějším duchu, poohlédněte se po méně formálních variantách obleků. Rozhodně se nebojte experimentování a pohrajte si s detaily v podobě stylových motýlků, kapesníčků nebo manžet.

Květiny

Květiny prostupují celou svatbou, ať už ve formě svatební kytice nebo dekorací na stolech. Při vybírání květin volte sezónní druhy v odstínech vašich svatebních barev. V posledních letech jsou oblíbené spíše jednoduché kytice, které jsou svázané bez dalších okázalých přízdob a vypadají, jako byste je právě utrhli na louce. Kytičky jako dekorace na stolech i jinde rozhodně nemusí být stejné, můžete naopak popustit uzdu své fantazii.

Vizážistka a kadeřnice

Nechte se ve svatební den opečovávat a buďte v rukou profesionálů, kteří zařídí, že se budete cítit, ale i vypadat skvěle. Vizážistky i kadeřnice si diář plánují také delší dobu dopředu, takže si u nich rezervujte termín alespoň 5 měsíců před svatbou. V ideálním případě si ještě před svatebním dnem udělejte zkoušku nanečisto, kde si ujasníte své představy a případně make-up a účes poupravíte. Ve svatební den už budete s jistotou vědět, jak budete vypadat, a zamezíte tím nepříjemným komplikacím.

Svatební hostina

Svatební hostina bývá jednou z nejnáročnějších položek celé svatby, a to nejen finančně, ale i logisticky. Začněte proto jídlo a stolování řešit alespoň 10 měsíců dopředu. Pokud se dá na vašem svatebním místě zařídit také catering, máte rozhodně napůl vyhráno.

svatebnihostina

Společné jídlo nebo rauty?

Chcete k jídlu zasednout všichni společně, nebo raději zvolíte formu švédských stolů? Vše s sebou přináší jisté výhody i nevýhody. Tradičně se na svatbách podává oběd společně u jednoho stolu a následná večerní hostina už je podávána formou rautů. Nic vám ale nebrání v tom využít rauty pro celý svatební den.

Catering

Velkou předností cateringu je to, že za vámi přijede kdykoliv a kamkoliv. Budete si navíc moci zvolit jakékoliv jídla, která máte rádi, a neomezovat se jen na českou klasiku. Catering můžete zvlášť objednat pro hlavní jídla i dezerty. Jedinou nevýhodou je, že ne vždy má daná cateringová společnost v nabídce také zajištění nádobí. To lze ale velmi snadno vyřešit pomocí jednorázového nádobí, které za vás zároveň vyřeší úklid a umývání, protože se po použití zkrátka vyhodí.

Svatební menu

Pokud už jste si odpověděli na otázku formy podávání svatební hostiny, sestavení menu už nebude takový problém.

V rámci oběda se většinou podává polévka v podobě tradičního vývaru a hlavní chod. To, jak moc chcete na své svatbě vycházet z české klasiky, je na vás. Pokud chcete při obědu trochu experimentovat, klidně zvolte jako hlavní jídlo pečeného lososa, steak nebo pizzu.

U rautů můžete být ještě kreativnější a zvolit různé druhy i kombinace jídel. Myslete také na vegetariány či hosty s jinými dietami. Stále oblíbenější součástí rautů jsou takzvané sweet bary, ve kterých najdete nejrůznější sladkosti a mini zákusky.

Svatební dort

Hlavním dezertem, ale i ozdobou večera, je rozhodně svatební dort. U něj je důležité skloubit nejen dokonalý vzhled, ale především chuť. Aktuálně jsou trendy takzvané nahé dorty, u nichž jsou přiznané všechny vrstvy korpusů i krémů. Dort můžete snadno přizpůsobit svatebnímu stylu, barvám či na něj přidat stejný druh květin, jako máte v kytici. Vyhrajte si také s tím, kde bude dort položen, můžete zvolit například elegantní zlatou podložku pod dort, nebo dřevěné alternativy.

Prstýnky

Snubní prstýnky jsou důležitou součástí celého svatebního aktu. Prstýnky můžete pořídit běžně v klenotnictví, kde si vyberete z celé řady typů i materiálů. Ve zlatnictví seženete krásné prsteny i pár týdnů před svatbou. Pokud chcete originální prstýnky, začněte jejich výrobu řešit s předstihem, a to alespoň 6 měsíců předem. Do prstýnků si můžete nechat vyrazit iniciály, datum svatby nebo jiný symbol.

Prstýnky pro ženicha a nevěstu nemusí být identické, naopak si můžete vyhrát s jejich jinakostí. Postačí, když budou mít prsteny jeden jednotící prvek, díky kterému poznáte, že patří k sobě.

Program svatby

Alespoň měsíc před svatbou si sepište osnovu toho, jak bude váš den probíhat. To, v kolik se začnete připravovat, oblékat, kdy dorazíte na místo obřadu, si podrobně určete především sami pro sebe.

Hlavní program, kde bude napsán čas obřadu, hostiny a zábavy můžete poté vytisknout a umístit na stoly nebo rozdat přímo hostům. Dáte tím hostům nejen vědět o tom, co se bude dít, ale poskytnete jim i prostor se na vše připravit.

Hudba

Hudební doprovod je důležitý pro obřad, ale i pro celý svatební den. Hudba funguje jako podkres při stolování, a zároveň jako prostředek pro rozproudění zábavy. Jestliže chcete, aby vám na svatbě zahrála živá kapela, řešte její rezervaci co nejdříve. Hudbu můžete obstarat také pomocí DJ nebo vlastního playlistu.

Svatební oznámení

Dejte vědět všem, které znáte, že se budete brát! Na svatebním oznámení by měla být uvedena vaše jména, dále datum svatby a čas i místo obřadu. Do pozvánek můžete uvést, v jakém stylu vaše svatba proběhne, zda mají hosté přinést svatební dar, nebo jak se mají obléknout.

Svatební koláče

Spolu s pozvánkou na svatbu se tradičně rozdávají také svatební koláče. Druhy koláčů se liší napříč kraji, jedno mají ale společné - mají oznámit, že se budete brzy brát. Koláče můžete snadno uložit do jednorázových košíků či na papírové talíře zabalené do průhledného celofánu.

Konečný počet hostů

Dva týdny před svatbou si ještě jednou ověřte konečný počet hostů a podle toho potvrďte catering, místa pro přespání či případné odvozy.

Zasedací pořádek

Pro spokojenost hostů i jejich zábavu je důležité vytvořit zasedací pořádek. Tradičně sedí v čele místnosti novomanželé a v jejich okolí rodiče a nejbližší rodina. Držte se pravidel etikety, ale i své znalostí jednotlivých hostů, která je mnohdy důležitější. Neposaďte vedle sebe hosty, kteří nemají společné zájmy, moc se nemusí, nebo by mezi nimi mohl vzniknout nějaký konflikt.

Rozlučka se svobodou

Rozlučka se svobodou by měla být v režii vašich svědků a měla by proběhnout asi týden před svatbou. Nejdůležitější je rozlučku si pořádně užít a na chvíli zapomenout na shon a plánování před svatbou.

Výslužky

Výslužky slouží jako poděkování hostům za to, že s vámi prožili tak významný den. Součástí výslužky může být svatební cukroví, koláče nebo malé dárky ve formě džemů či vína, která vydrží hostům delší dobu i po svatbě. Na lahve od vína či marmelády navíc můžete vytvořit vlastní etiketu s datem svatby a poděkováním.

Výslužky zabalte jednoduše do papírových krabiček či misek a opatřete stužkou.

 

Při plánování svatby myslete dopředu a pokuste se věci spojené přímo se svatebním dnem delegovat na družičky a svědky, kteří vám jistě rádi pomůžou. Ulehčíte si tak starosti a budete si moct svůj svatební den užít naplno.

Při plánování vše berte s nadhledem a pokuste se svatbou co nejméně stresovat. Nejdůležitější přeci je si svůj svatební den užít!

Časté dotazy:

Jak naplánovat svatbu krok po kroku?

Pro plánování svatby si můžete pořídit svatební diář, ve kterém najdete detailní návod na to, co a kdy je potřeba zařídit. Můžete si také sepsat vlastní seznam, který budete postupně plnit a odškrtávat.

Kdy začít plánovat svatbu?

Ideální je začít 12 měsíců před dnem svatby, abyste mohli vše v klidu promyslet a postupně zařizovat.  Hraniční dobou je pak 5 měsíců, za které se dá stále naplánovat svatba vašich snů.

Jak dlouho se plánuje svatba?

Svatba se plánuje postupně několik měsíců. Čím větší máte požadavky a představy o svatbě, tím bude její plánování delší. Můžete se také obrátit na svatební koordinátorku, která vám ráda pomůže a velkou část věcí vyřídí za vás, takže plánování bude rychlejší a jednodušší.

 

Zdroj: Svatební hostina