Recept na nejlepší domácí hamburger

Na hamburgerech je nejlepší to, že si je můžete udělat jednoduše podle svého a spojit v nich věci, které vám chutnají nejvíc. Příprava domácího burgeru je snadná a nezabere vám ani mnoho času. Ukážeme vám jednoduchý recept na nejlepší domácí hamburger, ve kterém najdete vše, co má správný burger mít: křupavost, šťavnatost a perfektně udělané maso.

Hamburger je skvělým tipem na rychlý oběd či večeři. Stačí vám k němu několik surovin a vždy si ho můžete doladit podle své chuti. Základem celého burgeru je pořádná máslová houska a kvalitní mleté maso, zbytek už je jen na vás nebo na tom, co zrovna máte doma. V burgeru by se měly propojovat různé chutě i struktury jídla, proto vám ukážeme náš oblíbený recept na ten nejlepší domácí hamburger.

Obsah:

Základ nejlepšího hamburgeru

To, co do hamburgeru dáte, záleží jen na vás. Někdo je milovníkem čedaru, někdo potřebuje u masa bohatou porci zeleniny a další by ji klidně vynechal. Základ v podobě housky a masa ale zůstává všude stejný. Na náš domácí hamburger budete potřebovat ještě slaninu, čedar a trochu zeleniny.

Co si připravit na burger?

Příprava je základ úspěchu a také vám dost urychlí následné skládání hamburgeru do sebe. Vše, co budete potřebovat, si předem vytáhněte a pokud možno zpracujte tak, abyste poté už jen mohli vše naskládat na sebe.

 

Co vše budete potřebovat na náš perfektní hamburger?

  • Mleté maso
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej
  • Hamburgerová houska
  • Máslo
  • Červená cibule
  • Okurka
  • Čedar
  • Salát
  • Rajče
  • Slanina
  • Majonéza či jiný dresing

burgerpackandcare

Jak připravit burger?

  1. Červenou cibuli a rajčata si nakrájejte na tenká kolečka, kyselou okurku na plátky a otrhejte salát.
  2. Mezitím si nechte na pánvi osmahnout plátky slaniny dokřupava.
  3. Připravte si také majonézu nebo váš jiný oblíbený dip.
  4. Mleté maso osolte, opepřete a následně nechte chvilku odpočinout, aby získalo pokojovou teplotu.
  5. Rozdělte si ho na 4 stejné díly, ze kterých následně vytvarujte masové koule. Ty poté zploštěte tak, aby měly na výšku asi 1-1,5 centimetru a do každé takové placky udělejte důlek. Důlek zajistí, že se vám maso při pečení nevyboulí, ale bude stále ploché.
  6. Rozehřejte na pánvi trochu oleje nebo sádla a masové placky na ni položte. Každou propékejte asi 3 minuty z každé strany, dokud nahoře hezky neztmavne.
  7. Na opečené maso položte plátek čedaru a dejte na chvilku do lehce rozehřáté trouby. Maso se zde ještě mírně propeče, ale uvnitř bude stále růžové a šťavnaté, a čedar se na něm stihne roztéct.
  8. Hamburgerovou housku rozkrojte napůl.
  9. Na pánvi rozehřejte trochu másla.
  10. Následně na něm housku zlehka opečte dozlatova.
  11. Na spodní stranu housky namažte majonézu.
  12. Tuto vrstvu překryjte salátovými listy a plátky rajčete.
  13. Následně umístěte na zeleninu udělané maso s čedarem.
  14. Poté přichází na řadu plátky okurky a kolečka cibule, na které umístěte také osmaženou slaninu.
  15. Na závěr vše uzavřete vrchním dílem housky a podávejte.

Nejlepší maso na burger

Základem dobrého burgeru je kvalitní mleté maso. Výběr necháme na vás, ale tradiční volbou je maso hovězí, které je hezky šťavnaté a plné chuti. Existuje pouze jedno důležité kritérium, na které byste měli při volbě masa dávat pozor. Maso na burger by mělo mít alespoň 25 % tuku! Tuk je totiž nositelem chuti, a tak díky němu masový puk v housce vynikne a propojí všechny další ingredience.

Nejlepší mleté maso na hamburgery získáte z hovězích krků. Nebojte se mlít maso spíše nahrubo, aby v něm zůstala šťáva a aby se při následném pečení hned nesmrsklo.

Máslová houska v hlavní roli

Houska rozhodně nehraje u přípravy hamburgeru vedlejší roli, naopak je velmi důležitou a její správná příprava udělá z obyčejného burgeru gurmánský zážitek.

Nejlepší je křupavá houska s plnou máslovou chutí, které dosáhnete jednoduchým osmahnutím. Díky tomu bude houska nejen křupavá, ale především do sebe poté tak rychle nenasákne dresing a nenavlhne. Místo toho v ní zůstane jemná máslová chuť.

Jak hamburger navrstvit?

Skládání burgeru není žádná věda a teoreticky můžete suroviny navrstvit tak, jak vám zrovna přijdou pod ruku. Důležité je, aby byl dip umístěn na housku, která jej zachytí, aby nevytekl ven, a maso bylo uprostřed, aby propojilo chutě celého pokrmu.

 

K hamburgerům se tradičně podávají jako příloha také hranolky. Recept na domácí hranolky u nás také najdete, takže neváhejte a pusťte se do vaření.

Dobrou chuť!

Nejčastější otázky:

Co se dává do burgeru?

Nejdůležitější věcí každého hamburgeru je maso a křupavá houska. Zbytek je už na vás, protože do burgeru můžete dát téměř cokoliv. Mezi klasické suroviny, které společně chutnají skvěle, patří slanina, čedar, červená cibule a rajče. Fajnšmekři mohou přidat třeba i volské oko nebo cibulové chutney. 

Z jakého masa se dělá hamburger?

Vaší fantazii a chuti se meze nekladou, takže si můžete udělat hovězí burger, vepřový nebo kuřecí. Pravý a tradiční hamburger se ovšem dělá z hovězího masa. Nejlepší jsou pro namletí hovězí krky, které jsou dostatečně tučné a šťavnaté.

Jak ochutit maso na burger?

Při dochucování masa na burger vám postačí sůl a pepř. Pokud chcete hamburger ozvláštnit, můžete do masové směsi přidat také česnek, mletou papriku nebo hořčici.

Jak dlouho dělat burger na pánvi?

Pokud máte maso hrubé asi 1-1,5 centimetru, stačí opéct placku asi 3 minuty z každé strany, takže bude na povrchu hnědá, ale uvnitř stále růžová.

 

Zdroj:

Dokonalý domácí hamburger