Přípitek na svatbě

Přípitek na svatbě není jen obyčejným projevem. Většinou jej pronáší osoba blízká novomanželům a vyjadřuje v ní svou radost, vděčnost, přání se špetkou humoru. Určitě sami víte, že přípitky na svatbách bývají dost často emotivní. To se ale velmi odvíjí od toho, kdo a jak jej pronáší. Pokud vás v blízké době čeká svatba a příprava přípitku, jistě oceníte tento článek. Poradíme vám, jak by měl přípitek vypadat, jak a kdy ho sepsat a čím by se mělo vůbec připíjet.

Obsah:

Součástí každé svatby se chtě nechtě stávají přípitky. Většina z nich je plánovaných, ačkoliv se během večera jistě vyrojí i řada těch, které v plánu nebyly. Svatební přípitek je vcelku náročnou disciplínou, která v sobě spojuje emoce, humor i vážnou stránku, proto se na něj nezapomeňte dobře připravit...

Jak vybrat co na přípitek?

Tradičním přípitkem bývá ve většině případů šampaňské nebo jiné druhy perlivého vína. Jedná se o lehké pití, které nikoho neurazí, a máte u něj široké množství druhů na výběr. Pokud máte raději netradiční způsoby, můžete si vybrat takřka z čehokoliv. Od tvrdého alkoholu (na moravské svatbě je v oblibě slivovice či meruňkovice), po likéry nebo dokonce koktejly.

Výběr je zcela na vás a znalostech hostů, které jste si na svatbu pozvali. Jediným „pravidlem“ je, aby byl přípitek totožný pro všechny svatebčany.

Pokud si stále nejste jistí, doporučujeme jednotlivé varianty vyzkoušet a vybrat tu, která nejlépe odpovídá vašim chuťovým buňkám.

Kdo by měl přípitek pronášet?

Výběr toho, kdo se přípitku zhostí je důležitý pkol. Tradičně svatební přípitky pronášejí tito lidé:

Otec nevěsty nebo oba rodiče. Ti pronášejí přípitek jako první a oficiálně přivítají hosty na veselce. Záleží samozřejmě na povaze rodičů, ale dost často jsou právě tyto proslovy spíše emotivní a sentimentální.

Svědci, ať už ze strany nevěsty nebo ženicha, se zase často chopí sdílení zábavných příhod, případně historky ze seznámení novomanželů a na závěr přidají osobní přání pro novomanžele.

Novomanželé sami mohou také pronést krátký přípitek, aby poděkovali svým rodinám, hostům a vyjádřili svou lásku a závazek jeden k druhému.

Svatební proslov otce

Tatínkové mají zkrátka nějaký skrytý talent na proslovy. Umí v nich dobře pracovat s vtipnými anekdotami a zároveň ještě více zahrát na emoce hostů. Ještě většího úspěchu dosáhnete, pokud se otcové ženicha a nevěsty domluví a vymyslí společný přípitek. Dojde tím nejen k větší zábavě, ale také pomyslnému propojení obou rodin.

Proslov svědka

Proslov svědka je zase o něco více uvolněný a je pravděpodobné, že bude více využívat historky, které společně novomanželé prožili. Při přípitku mohou svědci snadno zapojit okolní hosty a udělat z proslovu především zábavu.

Kdy začít přípitek psát?

Ideální čas na začátek psaní přípitku je minimálně několik týdnů před svatbou. Tento předstih vám umožní promyslet, co chcete říci, vyzkoušet různé formulace a případně zahrnout osobní historky nebo citáty, které vystihují vztah k novomanželům. Dávejte si pozor, aby váš přípitek nebyl příliš dlouhý – ideální délka se pohybuje mezi 3 a 5 minutami.

Jak by měl přípitek vypadat?

Svatební proslov a jeho text by měl být strukturován tak, aby zaujal, pobavil a dojal.

  1. Začněte oslovením („Vážení svatební hosté...“), a poté krátkým úvodem, kdo jste a jaký máte vztah k novomanželům.
  2. Pak přejděte k hlavní části, kde můžete zahrnout vtipné příhody, významné momenty nebo charakteristické vlastnosti novomanželů. Nezapomeňte však, že humor by měl být vždy vkusný a nikoho neurážet. Zároveň by měl být upraven tak, aby jej pochopili skoro všichni zúčastnění hosté.
  3. V závěru přijde čas na emotivnější a vážnější tón, kde vyjádříte svá přání a očekávání do nového společného života novomanželů.
  4. Přípitek zakončete pozvednutím sklenice a výzvou k připití.

Náš tip

  1. Velmi oblíbenou součástí jsou historky z toho, jak se novomanželé poznali. Tento příběh klidně zestručněte a doplňte nějakým vtípkem. Spojíte tím nejen zábavu, ale i zajímavost, kterou možná ne každý svatebčan ví.
  2. Na internetu navíc v dnešní době najdete jednoduchý vzor svatebního proslovu, do kterého snadno doplníte konkrétní věci.
  3. Zkuste hosty vtáhnout do svého proslovu. Velkého úspěchu dosáhnete, když se bude proslov týkat nejen ženicha a nevěsty, ale i přítomných svatebčanů, kteří to jistě nebudou čekat. Uvidíte, že na takový projev jen tak někdo nezapomene.

Co by v proslovu nemělo být?

Pamatujte na to, že svatební přípitek má být především pozitivní, má přeci oslavovat novomanžele a začátek jejich společného života. Vynechte proto zmiňování ex-partnerů, různých sporů ve vztahu novomanželů nebo cokoliv, co by mohlo vyvolat rozpaky. Ani ve vtipu není vhodné někoho urážet nebo narážet na něčí nedostatky.

Kdy přípitek pronášet?

Přípitky se tradičně pronášejí během svatební hostiny, často po hlavním chodu a před krájením svatebního dortu. Je důležité, aby byl časový harmonogram svatební hostiny domluven s novomanželi nebo koordinátorem svatby. Přesný čas může záviset na tradicích, preferencích novomanželů a celkovém průběhu svatby. Důležité každopádně je, aby těsně před přípitkem byly všem svatebčanům rozdány sklenice se sektem nebo jiným zvoleným nápojem. Ještě před začátkem se proto ujistěte, že má každý čím připít.

pripitek

Nezáleží jen na textu, ale i projevu

Aby váš proslov dosáhl kýženého efektu a dojal každého v místnosti, je potřeba nacvičit také odpovídající projev. Text může být sebekrásnější a emotivnější, ale když jej řeknete příliš rychle, budete se při něm příliš ošívat nervozitou, nebo nebudete mluvit příliš nahlas, skončí vše nakonec nechtěným fiaskem.

Před svatbou si rozhodně zkuste přípitek několikrát říct. Zjistíte nejen to, zda se vám opravdu dobře říká a není příliš strojený, ale také zjistíte, která místa vám třeba dělají problém, nebo mohou být jinak riziková.

Pokud chcete mít v ruce oporu, kdyby vám kousek nějaké části při přípitku vypadl, přepište si celý text na hezký čistý papír. Nejen, že se nebudete bát výpadku paměti, ale také budete mít v ruce věc, která vám může pomoci překonat nervozitu.

Stát, chodit? Co teď?

Při trénování proslovu si zkuste stoupnout před zrcadlo nebo poproste, aby vás někdo natočil. Při mluvení mnohdy děláme nevědomky nejrůznější pohyby, gesta nebo mimiku, které mohou poslouchající a diváky rušit. Nejčastějším nešvarem je různé houpání, přešlapování, přílišná gestikulace, hraní si s vlasy nebo nějakým šperkem.

Stoupněte si hezky rovně, narovnejte se a snažte se příliš neošívat. Při proslovu se také snažte navazovat oční kontakt nejen s novomanželi, ale také jednotlivými hosty. Díky této maličkosti budete působit mnohem více uvolněně a sebejistě.

Melodie hlasu

Přípitek by neměl být monotónní, a tak se alespoň pokuste trochu změnit intonaci. Oddělovat jednotlivé části vaší řeči nebo můžete dokonce vyzkoušet roměny hlasu na základě nějakých humorných historek. Snažte se zklidnit dech a mluvit ne příliš rychle či pomalu, a hlavně dostatečně nahlas!

 

Svatebního přípitku se nemusíte příliš obávat, nejdůležitější je, aby byl přirozený a od srdce. Nikdo neočekává profesionální řečnický výstup, i když se mu dostatečnou přípravou můžete lehce přiblížit. Tak, na zdraví!

Nejčastější dotazy

Co na přípitek na svatbu?

Výběr je zcela na vás a vašich preferencích. Nejčastější volbou bývá šampaňské, perlivé víno nebo nějaký druh pálenky.

Kdy pronést přípitek?

Přípitek je vhodné pronést v době, kdy jsou svatebčané ještě soustředění a shromáždění na jednom místě. Ideální je proto pronést proslov během hostiny, nejlépe po hlavním pokrmu.

Co říct na přípitek?

Druhy přípitků se liší dle toho, kdo je pronáší, každopádně by v něm měla zaznít radost a vděčnost z toho, že se novomanželé vzali a přání do jejich společného života. Proslov je dobré okořenit troškou humoru.

Kdo pronáší přípitek?

Na svatbě jej mohou pronést sami novomanželé, jejich rodiče nebo svědci, případně jiné blízké osoby.

 

x