Jablečný koláč k podzimu prostě patří! Vůně skořice, jablek a ořechů vám rozhodně zlepší každý pochmurný podzimní den. A nemusíte v kuchyni strávit ani příliš mnoho času. Máme pro vás totiž recept na rychlý a jednoduchý koláč s jablky, který si ale zamilujete na první ochutnání.
Obsah:
Delší podzimní večery a pochmurné počasí přímo vybízí k pečení všemožných dobrot. Sklizeň jablek a hrušek ke koláčům taky nahrává. Máme pro vás pár tipů na bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč, který budete milovat. Pojďte se podívat, jak připravit základní koláč s jablky a jaké další varianty můžete vyzkoušet.
Jednoduchý jablečný koláč
Tenhle recept na rychlý koláč s jablky si uložte pro všechny případy. Stačí vám k němu pár surovin a je připraven raz dva. Můžete do něj použít klidně i „unavená jablíčka“. A pozor, chutná opravdu skvěle!
Ingredience (na formu cca 26 cm)
- 3–4 jablka (středně velká)
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice (můžete část nahradit třtinovým)
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka
- Špetka skořice
- Trochu másla a mouky na vymazání formy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na tenké plátky.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a skořici.
- Přidejte cukr, vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Nalijte těsto do vymazané a moukou vysypané formy.
- Rozložte jablka na povrch těsta a lehce je přitlačte. Posypte je skořicí a trochou cukru.
- Pečte asi 35–40 minut, dokud není koláč zlatavý.
Koláč s ořechy
Rychlý koláč s jablky a ořechy je další variantou tohoto jednoduchého dezertu. Můžete připravit jablečný koláč s vlašskými ořechy, ale chutná skvěle také s pekanovými ořechy nebo mandlemi.
Recept zůstává stejný, stačí do těsta přimíchat rozemleté zvolené ořechy. Nadrcené je můžete také posypat na vrstvu jablek. Ořechy dodají koláči šmrnc a také hezky křupavou texturu.
Hrníčkový jablečný koláč
Hrníčkový jablečný koláč se skořicí připravený za pár minut je přesně ten recept, který potřebujete, když vás honí mlsná, ale nic se vám nechce dělat.
Ingredience (hrnek = 250 ml)
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ hrnku mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- 1 hrnek cukru (třtinový dodá karamelovou chuť)
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek bílého jogurtu (dodá vláčnost)
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru nebo kardamomu
- 3 jablka nastrouhaná nahrubo
- Hrst rozinek nebo brusinek
- Máslo a hrubá mouka nebo strouhanka na vymazání formy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, mleté ořechy, skořici a koření.
- Přidejte vejce, jogurt a olej. Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Vmíchejte nastrouhaná jablka a případně sušené ovoce zapracujte do těsta. To bude díky nim vláčnější a chutnější.
- Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto do ní vlijte a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte zhruba 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Koláč podávejte vychladlý. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo polít lehkou citronovou polevou.
Další varianty koláče
Na koláči je nejlepší to, že ho můžete velmi snadno přizpůsobit svým chutím a přidat do něj ořechy, rozinky, kandované nebo sušené ovoce… Můžete experimentovat s kořením, zkaramelizovat jablíčka a pak je dát na koláč, nebo je vyměnit například za hrušky.
##PRODUCT-WIDGETS-40263##
Tradičně se připravuje jablečný koláč do kulaté formy, ale teoreticky ho můžete dle stejného receptu připravit i na plech jako buchtu s jablky a ořechy. Jablečný koláč můžete posypat drcenými ořechy a přidat domácí šlehačku. Tenhle jednoduchý, ale luxusní dezert potěší každého milovníka sladkého.
Vyzkoušejte náš bleskový koláč s jablky a nebudete litovat. Stačí chvilka a máte o podzimní pohodu postaráno.
Nejčastější dotazy
Co se dá upéct z jablek?
Nejjednodušší dobrota, kterou můžete z jablek upéct, je jablečný koláč. Stačí vám na to pár surovin a trocha času.
Jak spotřebovat letní jablka?
Letní jablka můžete nastrouhat a zavařit. Takto připravená se vám poté budou hodit na nejrůznější pečení. Nebo je můžete rovnou zpracovat a udělat z nich třeba jablečný koláč.