Nejlepší domácí linecké cukroví recept

Linecké je tradiční součástí každého vánočního stolu. Tento druh cukroví najdeme během vánočních svátků snad v každé domácnosti, bez ohledu na kraj. Pokud i vy patříte mezi milovníky cukroví, určitě vás bude zajímat náš jednoduchý recept na to nejlepší domácí linecké, které bude zároveň ihned měkké a křehké. Skládá se jen z několika surovin a budete ho mít připravené dřív, než vypijete první hrneček svařáku!

 

Obsah:

 

Pečení vánočního cukroví běžně zabere i několik hodin, a to i přes to, že se rozhodnete jen pro několik málo vašich oblíbených druhů. Určitě tedy oceníte, když vám příprava alespoň některého těsta zabere co nejméně času. Přesně pro tyto případy je tady náš recept na domácí linecké cukroví, které v sobě spojuje jednoduchou a rychlou přípravu, ale zároveň dokonalou a vyváženou chuť Vánoc. Jak tedy na to?

Tradice lineckého cukroví

Linecké cukroví patří bezesporu mezi jeden z nejoblíbenějších, ale i nejstarších druhů cukroví. Jeho tradice sahá dokonce až do 13. století. Linecké s sebou navíc nese pověru o tom, že přináší štěstí. Původní recepty jsou totiž tvořené ingrediencemi pomocí sedmi dílů, například jedenkrát sedm dílů cukru, dvakrát sedm dílů másla a třikrát sedm dílů mouky. Číslo sedm má odjakživa přinášet štěstí, a pokud jste tedy na Štědrý den snědli sedm kousků takto připraveného cukroví, zařídili jste si slibnou budoucnost. Tradice se také lišila podle tvaru cukroví. Kulaté cukroví mělo například symbolizovat slunce a rozdávalo se odborníkům. Vánoční cukroví ve tvaru zvířat v sobě zase mělo nést sílu daného zvířete.

Dnes už asi jen málokdo zná tradice, které se s lineckým pojí, ale přesto jej najdeme na každém vánočním stole během adventu.

Recept na linecké cukroví

Suroviny

Těsto:

  • 42 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 4 žloutky

Zdobení:

  • Libovolný džem
  • Moučkový cukr na posypání
  • Horká čokoláda, ořechy či jiné 

Postup

  1. Máslo necháme změknout tak, aby se s ním poté dalo dobře pracovat.
  2. Do misky přidáme mouku, cukr a pomalu přidáváme žloutky a měkké máslo.
  3. Vše dobře zpracujeme tak, aby nám nevznikly hrudky.
  4. Směs se bude zpočátku drolit a rozpadat, ale postupně vznikne vláčné těsto.
  5. Vytvarujte z těsta kuličku, kterou pečlivě zabalte do potravinářské fólie a vložte odležet do lednice.
  6. Těsto nechte ideálně odpočívat alespoň přes noc. Čím déle, tím lépe.
  7. Před dalším zpracováním těsto vyndejte z lednice a nechte mírně povolit.
  8. Odtrhněte z celku menší část a rozválejte do půlcentimetrového válu.
  9. Přichází nejzábavnější fáze – vykrajování! Fantazii se meze nekladou a můžete vykrajovat obyčejná linecká kolečka nebo všemožné tvary. Při vykrajování myslete na to, že přes vrchní část lineckého většinou vyčnívá marmeláda.
  10. Přeneste cukroví na plech s pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150 °C.
  11. Cukroví v troubě ponechte asi 15 minut. Na první pohled by mělo být stále světlé s nazlátlým okrajem.
  12. Upečené cukroví nechte odpočinout a druhý den jej pomocí džemu slepte dohromady.
  13. Tradičně se linecké ještě posypává moučkovým cukrem.

lineckecukrovi

Zdobení lineckého cukroví

Zatímco u přípravy těsta moc volnou ruku nemáte, při zdobení už můžete popustit uzdu své kreativitě. Mezi nezbytnou součást zdobení patří lepení dvou dílků cukroví k sobě pomocí marmelády. Další způsoby, jak udělat cukroví originální, jsou ale různé.

Která marmeláda je nejlepší?

Výběr marmelády je na vašich preferencích. Můžete dokonce zvolit i více typů, abyste linecké chuťově odlišily. Tradičně se pro lepení používají džemy s výraznější barvou, která bude přes vrchní díl cukroví hezký vidět. Skvělou volbou jsou džemy s kyselejší chutí, která doplňuje sladké těsto, jako je rybízový nebo malinový džem.

Buďte originální

U plnění džemem ale celé zdobení nekončí. Můžete zůstat u tradičního posypání moučkovým cukrem, nebo zkusit i jiné techniky.

První ze způsobů je namáčení vrchního dílu cukroví do rozpuštěné čokolády na vaření. Poté lze vše ještě zasypat strouhaným kokosem nebo drcenými mandlemi. Pokud máte doma děti, určitě se jim zalíbí linecké zasypané barevným zdobicím cukrem nebo sušenými drcenými malinami.

U marmelády to nekončí

Ačkoliv je marmeláda tradiční „lepicím prvkem“ při tvorbě lineckého, stále častěji se objevují i jiné typy a druhy náplně. Pokud jste milovníci čokolády, můžete linecké spojit například kakaovým krémem. Základ je, aby byly krémy trvanlivé, proto volte zejména máslové typy nebo krémy doplněné rumem.

Jak správně vánoční cukroví skladovat?

Aby cukroví zůstalo v takovém stavu, v jakém jste ho připravili, je potřeba jej také správně skladovat. Zatímco některým druhům (například medovým perníčkům) vlhko nijak neuškodí, pro linecké, rohlíčky a další druhy najděte místo hezky v suchu.

Pro skladování cukroví se vždy hodí chladnější a temná místa, kde vám dobroty vydrží delší dobu, aniž by se zkazily. Linecké cukroví nejlépe uložte do uzavíratelných papírových krabic. Pokud se chystáte cukroví rozdávat jako výslužku koledníkům nebo jako pozornost na návštěvách, určitě se vám budou hodit také malé plastové krabičky.

 

Tipy na závěr

Tajemství skvělého cukroví s dokonalou chutí, která vás přenese do Vánoc v dětství, tkví v malých detailech. Právě drobnosti dělají z obyčejného pečeného cukroví to nejlepší linecké.

Těstu dopřejte odpočinek

Čím déle odpočinku v chladu těstu dopřejete, tím bude vláčnější. Těsto se vám následně nebude při válení tolik trhat, protože bude mít dostatek času na uležení a spojení do sebe. Nezapomeňte mu dát ale před rozválením pár minut na aklimatizaci, aby nebylo zbytečně moc tuhé.

Cukrujte před lepením

Aby linecké nejen dokonale chutnalo, ale i vypadalo, dbejte při zdobení na to, abyste vrchní díl posypali už před lepením. V opačném případě cukrem zbytečně zakryjete zářivou barvu džemu.

Nešetřete na marmeládě

Marmeláda je nejen pojícím prvkem dvou částí lineckého, ale i jeho celkové chuti. Džem tedy nedávejte jen na dolní část, ale pomocí zdobícího sáčku ho následně doplňte také do volného okenka vrchního dílu.

Časté dotazy

Jak dlouho péct linecké cukroví?

Dle typu trouby pečte linecké cukroví zhruba 10–15 minut při teplotě 150 °C.

 

Jak nejlépe naplnit linecké cukroví?

Linecké se tradičně plní ovocnými džemy, ovšem stejně dobře vám poslouží také vyšlehané  máslové krémy.

 

Jak silné má být linecké těsto?

Vyválené linecké těsto na linecké by mělo mít maximálně půl centimetru. Jednotlivé díly by měly být tenké, aby se k sobě poté dobře lepily, ale zároveň dostatečně hrubé, aby se nelámaly.

 

Kdy mazat linecké cukroví?

Většinou se k sobě linecké lepí už den po upečení. Ideální je takto vše připravit alespoň dva týdny před Vánoci.

 

Na kolik péct linecké cukroví?

Dle druhu vaší trouby pečte linecké na 150-160 °C.

Zdroje:

Linecké vánoční cukroví. Kde se u nás vzalo a proč přináší štěstí?

Můj nejlepší recept