Pečicí papír - jakou stranou používat a na co

Pečicí papír najdeme v téměř každé domácnosti. Jen díky něj nemusíte nadále pracně vymazávat plech či formu máslem a jídlo si hravě připravíte ve zdravější formě i bez tuku. Papír na pečení je zkrátka univerzálním pomocníkem, a proto vám ukážeme tipy a triky, jak jej využít na maximum.

Obsah:

Pečicí papír je přehlíženým hrdinou, který chrání jídlo před sežehnutím, nádobí před poničením a nakonec i naše zdraví. Pojďte se s námi podívat, jaké jsou hlavní výhody pečicího papíru, a na co všechno ho můžete použít.

Pečicí papír – hrdina v pečení

Pečicí papír je vyroben z celulózy a slouží jako nenahraditelný pomocník při pečení a vaření. Díky jeho lesklému, nepřilnavému povrchu ochrání vaše pokrmy před přilepením či připečením. Určitě víte, že tento papír je odolný nejen vůči vysokým teplotám, ale i vlhkosti a mastnotě.

K dosažení ještě lepších nepřilnavých vlastností bývá do papíru přidáván v některých případech také silikon, ze kterého lze snadno odebrat jakoukoliv dobrotu bez sebemenšího náznaku přilepení. Tento druh pečicího papíru je ideální především pro lepivé nebo křehké těsto.

Pečicí papír seženete hned ve dvou variantách, a to v roli, ze které si sami odtrhnete potřebnou velikost, nebo v balení na stejně velké archy.

Výhody papíru na pečení

  • Jeho hlavní předností je to, že nemusíte k vymazávání používat žádný tuk, a tak nebudou pokrmy na povrchu přebytečně nasáklé mastnotou.
  • Při pečení bez jakékoliv ochrany zase dochází k připékání jídla a tvorbě rakovinotvorných látek, tomu papír také zabraňuje.
  • Na pečicím papíru těsto mnohem lépe drží a nemá takovou tendenci roztékat se do stran. Z malých bochánků vám tedy stále zůstanou malé bochánky.
  • Šetříte nádobí. Opravdu! Tím, že se vám jídlo nebude připékat na povrch forem a plechů, ušetříte si čas, který byste věnovali drhnutí a mytí,, ale i funkční vlastnosti daného nádobí.

lineckecukrovi

Na co použít pečicí papír

Pečicí papír využijete u přípravy téměř každého dezertu a zákusku. Rozhodně ale nemusíme zůstávat jen u sladkého – příprava hranolek, opékaných brambor, masa, ryb, zeleniny a dalších slaných dobrot se přeci může také obejít bez přebytečného oleje.

Oblíbenou metodou použití je také tzv. en papillote (tedy papilota) – při vaření uzavřete ingredience do provizorní misky vyrobené z papíru na pečení, uzavřete a vložíte do horkovzdušné trouby. Jídlo v parní kapse se uvaří šetrně a ponechá si svou jedinečnou chuť i vůni.

Zachraňte si toustovač

Kolikrát se vám při zapékání sendvičů v toustovači roztekl sýr a vy pak museli celý spotřebič umývat? Stačí přitom opět použít pečicí papír, a to nejen do sendvičovače, ale třeba i na kontaktní gril. Zabrání nejen roztečení sýru, rajčat a dalších ingrediencí, ale také zabrání připečení toustů.

Jak správně použít pečicí papír?

Říkáte si, že na použití papíru není nic složitého? No, opravdu není, ale přes to se vám možná bude hodit pár triků a tipů, které vám usnadní práci při pečení.

V první řadě – u pečicího papíru nezáleží na tom, jakou stranou ho na plech položíte, je totiž nepřilnavý z obou stran. A co dál?

Papír klouzavý!

Taky se vám papír při vložení na plech nabo do formy zkroutil zpět do ruličky? Při nalévání těsta je nejlepší, když drží papír dobře na místě. Toho dosáhnete jednoduše tím, že na plech nakapete trochu vody, na kterou povrch papíru snadno přilne.

Další variantou je pomačkání papíru, které se vám bude hodit zejména u forem, které jsou kulaté nebo jsou o dost menší než papír.

Pečicí papír do kulaté formy

Umístění papíru do kulaté formy také není žádným oříškem. V ideálním případě můžete opět papír zmuchlat do kuličky a poté jím formu vystlat. Pokud se dají boky odejmout (například u dortových a koláčových forem), poslouží vám stejně dobře papír pouze na dně. V tomto případě můžete dno formy obkreslit na pečicí papír a vystřihnout.

Papír na více použití

Pečicí papír je primárně určen pouze na jedno použití, sami ale asi víte, že některé pečené dobroty papír nijak nepoškodí. Například u pečení vánočního cukroví rozhodně nemusíte vyměňovat papír po každém upečené várce.

I kdybyste jej ale využili pouze jednou, stále se nemusíte bát příliš velkého zásahu do přírody – papír je totiž zcela rozložitelný, a tím pádem ekologický.

Pečicí fólie místo papíru?

Pro ty, které zajímají i jiné varianty pečení bez použití tuků, máme další tip – pečicí podložky. Jedná se o tenké fólie, které jsou omyvatelné a znovupoužitelné. Můžete je bez obav vložit do trouby až do teploty 260 stupňů a poté vložit do myčky.

Nejčastější dotazy

Jak dát na plech pečicí papír?

Papír můžete na plechu uchytit pomocí pár kapek vody, dát do rohů plechu trochu másla a něj papír přilepit, nebo jej jednoduše pomačkat a poté do formy vytvarovat.

Jak třídit pečicí papír?

Použitý pečicí patří do směsného odpadu.

Jakou teplotu snese pečicí papír?

Papír je odolný až do teploty 250 stupňů.


Zdroje:

Jak používat pečicí papír? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Pečicí papír: Většina lidí neví, jak ho správně použít. Umí toho víc, než se zdá