Jaké jídlo na cesty? Recepty a tipy na to nejlepší

Čeká vás delší cesta a chcete se na ni dobře připravit? Nezapomeňte na kvalitní svačinku, která vás zasytí a dodá vám během cesty dostatečnou energii. Máme pro vás několik tipů na jednoduchá a rychlá jídla nejen na cesty.

 

Obsah:

Obložená houska, jogurt a co dál? Pokud vám dochází nápady, nebo si nejste jistí, jak správně jídlo na cesty připravit, je přesně pro vás stvořený tento článek. Poradíme vám, z čeho by měla být vyvážená svačina vytvořená, a ukážeme vám pár rychlých tipů a receptů. Ať už se chystáte cestovat vlakem, autobusem, letadlem nebo po svých, s našimi radami jen tak hlad nedostanete.

Jídlo na cesty

Čeká vás dlouhá cesta autobusem, autem či letadlem. Nebo se jen chystáte na celodenní výlet? V každém případě při plánování nezapomeňte na svačinku. Při cestování není dobré spoléhat pouze na fastfoody a restaurace, vždy byste u sebe měli mít alespoň malou svačinu na doplnění energie.

Co by měla správná svačina obsahovat?

Hlavním účelem svačinky je samozřejmě zasycení a dodání energie, proto se její složení bude lišit v závislosti na tom, kam a jak se chystáte.

Obecně ale platí to, že by vyvážená svačina měla obsahovat sacharidy (například pečivo, ovesné vločky), bílkoviny (vejce, šunka, maso, sýr), tuky (máslo, olivový olej, oříšky), vlákninu a nakonec i ovoce a zeleninu.

Množství jednotlivých živin se bude lišit podle vašeho výdeje, který právě souvisí s druhem cestování.

Pozor na balení!

Kromě sestavování svačinky dbejte i na její balení a dopředu se zamyslete nad tím, v jakých tepelných podmínkách ji budete uchovávat. Jistě nemusíme vysvětlovat, že příliš velké teplo neprospěje masu, šunce, sýrům a dalším kazivým potravinám. Při vymýšlení jídla proto pamatujte také na to, kde bude poté uložené a zkuste zvolit co nejvíce trvanlivé potraviny na cesty.

Pro pečlivé zabalení se vám bude určitě hodit například alobal, který umí zadržet teplotu obsahu a ochránit jej před vnějšími vlivy. Pokud se nechystáte příliš daleko, nebo zrovna venku není velké teplo, vystačíte si určitě i s obyčejným papírovým či mikrotenovým sáčkem.

Cestování autem, autobusem, letadlem či vlakem?

Při dlouhém cestování vám dobré jídlo určitě přijde vhod. Ačkoliv po cestě jistě narazíte na nějaký fastfood, není to ideální řešení zvlášť, pokud cestujete s dětmi.

Protože při cestě v dopravních prostředcích nevydáte tolik energie fyzickou námahou, postačí vám lehké svačiny, které by vás měly zasytit a dodat potřebné živiny.

Při dlouhé cestě autem se vám bude jistě hodit přestávka s pořádným teplým jídlem, to můžete snadno vyřešit pomocí vařiče a instantních jídel, které vás zahřejí a dodají energii na pokračování.

Turistický výlet

Chystáte se na celodenní výlet po horách? Pak by tomu mělo odpovídat i vaše jídlo. To by vám mělo dodat spoustu energie a síly, kterou vynaložíte při sportu a turistice, ale mělo by být také praktické na jezení. Při výšlapu budete mnohem raději za obloženou bagetu či sendvič, než za tiramisu v kelímku nebo jogurt.

Jídlo na túru by také nemělo být příliš „těžké“, naopak by mělo být dobře stravitelné, protože se po něm nejspíš budete hned zase dál pohybovat.

Pokud plánujete delší a náročnější trek, určitě se porozhlédněte po dehydrovaných pokrmech, které jsou velmi lehké, nezaberou vám v krosně příliš místa, ale jsou nutričně skvěle vyvážené a chutnají jako právě uvařené.

Nezapomeňte na pitný režim

Součástí svačiny jsou samozřejmě také nápoje! Ne, káva se nepočítá. Nezapomeňte si proto do tašky či batůžku přibalit dostatečné množství vody či minerálky. Slazené vody spíše vynechejte a cukry doplňte raději v rámci jídla.

Recepty na jídlo při cestování

Rychle a jednoduše, takto vypadají naše oblíbené recepty. Máme pro vás inspiraci na dvě svačinky, které jsou snadné, ale zároveň si dobře poradí s hladem.

Zdravá svačinka

Na přípravu zdravé svačinky budete potřebovat:

  • celozrnný chlebík
  • gervais nebo jiný typ smetanového sýru
  • polníček
  • šunku
  • rajče
  • vejce
  • pažitku

Příprava:

  1. Dejte si uvařit vejce natvrdo.
  2. Mezitím smetanový sýr smíchejte s najemno nakrájenou pažitkou.
  3. Natřete jej na celozrnný chlebík.
  4. Poté postupně na plátek chlebu naskládejte šunku, rajče a posypte polníčkem.
  5. Jakmile je vejce natvrdo hotové, oloupejte ho a nakrájejte na plátky, kterými poté přikryjete chlebík.
  6. Na závěr přidejte další vrstvou chlebu a máte hotovo.

K této svačince přidejte ještě kus ovoce a balíček libovolných oříšků.

Kuskusový salát

Na kuskusový salát budete potřebovat:

  • Kuskus
  • Rajčata
  • Okurku
  • Papriku
  • Špenát
  • Balkánský sýr
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Provensálské bylinky

Příprava:

  1. Nejdříve si připravte kuskus – ten stačí zalít horkou vodou a nechat pár minut změknout. Nezapomeňte jej lehce osolit!
  2. Mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu na drobné kostičky.
  3. Špenát na pánvi orestujte s olivovým olejem.
  4. Vše vmíchejte do kuskusu.
  5. Na závěr do salátu nastrouhejte či nakrájejte balkánský sýr.
  6. Dochuťte bylinkami.

Tip:

Salát si můžete zabalit do jednorázové misky, kterou můžete po dojezení vyhodit, takže si ušetříte místo při cestování. To stejné platí pro jednorázové příbory.

Když nestíháte…

Nestíháte si připravit plnohodnotné jídlo? Nevadí, přihoďte si do batohu alespoň ořechy, sušené ovoce, proteinovou nebo müsli tyčinku, sušenky nebo alespoň ovoce. Ideálně vše najednou…

svacina

Časté dotazy

Jaké jídlo s sebou na cesty?

Při chystání jídla na cestu nezapomeňte na jeho vyváženost – zkuste třeba připravit obložený sendvič, ovoce, proteinovou tyčinku a oříšky. Pokud bude delší dobu cestovat v teple, vyberte suroviny, které vydrží čerstvé i bez lednice.

Jaké jídlo si vzít na cestu autobusem?

U přípravy jídla na cestu autobusem zvolte co nejpraktičtější varianty, které pouze rozbalíte a sníte. Vyhněte se aromatickým pokrmům (například vaječné pomazánky, tvarůžky atd.). Skvělou volbou jsou například tortilly plněné zeleninou a sýrem, zapečené sendviče nebo kuskusový salát.

Co na svačinu na cesty?

Recepty na jednoduché recepty najdete výše. Mezi rychlé svačiny patří určitě obložené housky a chleby, saláty nebo sladké pečené dobroty. Do batohu si také můžete přihodit různé sušenky, ovoce, tyčinky nebo kefír.

Co jíst na cestách?

Chystáte se na dlouhou cestu nebo náročný trek? Ideální jídla na hory jsou lehká, skladná a nutričně vyvážená. Skvělou volbou na delší výlety jsou určitě instantní a dehydrovaná jídla, která vám v batohu zaberou minimum místa, ale dostatečně vás zasytí.

Zdroje:

25 tipů na svačiny mimo domov a jak to (ne)dělat