Jak sestavit raut na svatbu?

Přemýšlíte nad tím, že byste vyměnili svatební hostinu, tedy servírované pokrmy, za raut? Obě varianty mají své výhody i nevýhody, záleží tedy jen na vás, jak si svou svatbu a její průběh představujete. My se dnes zaměříme právě na svatební raut – zda je vhodné ho použít místo oběda, jak jej sestavit, co vše na svatebním rautu podávat a kolik vůbec stojí. 

Obsah:

 Svatební raut je stále oblíbenější volbou při řešení svatební hostiny. Má totiž mnoho výhod, které rozhodně nelze přehlédnout. Rauty už vám mnohdy připraví přímo na svatebním místě, nebo je lze objednat i od jiných dodavatelů. Je svatební raut to pravé ořechové pro vás a vaši svatbu?

Hodí se raut jen pro večerní občerstvení?

Když se řekne „svatební raut“ každý si asi představí večerní jídlo, které tvoří záchranu uprostřed rozjeté zábavy. Zatímco oběd je ve svatební den tradičně podáván pro všechny stejný a koná se takzvaná svatební hostina, večerní občerstvení už je formou švédských stolů, ze kterých si každý vezme, na co má zrovna chuť. My vám ale ukážeme, že i tahle představa se dá změnit a raut použít pro celý váš svatební den.

Svatební raut místo oběda? Ano nebo ne?

Svatební hostina je nedílnou součástí každé veselky, je ale jen na vás, v jakém stylu si ji představujete. Tradiční hostina probíhá společně se všemi svatebčany a skládá se z lehkého předkrmu, polévky (většinou vývaru) a hlavního chodu. Některé ale může tato představa společného stolování spíše děsit, a přesně pro tyto případy je zde raut.

Výhody rautu

Proč by pro vás mohlo být lepší zvolit si raut místo společného svatebního obědu?

  1. Každý si vezme jen to, co mu chutná
    Součástí rautu je mnoho různých jídel a příloh, od různých druhů masa, uzenin, sýrů, salátů, řízečků až po dipy a jiné pochutiny. Vyhnete se tak dlouhému přemýšlení nad pokrmem do svatebního menu, který bude chutnat všem nebo odpovídat nejrůznějším dietám a intolerancím. Na své si zkrátka přijde každý od vegetariánů až po vybíravé fajnšmekry.

  2. Jídlo dostupné kdykoliv
    Možnost najíst se kdykoliv máte hlad je jednou z největších výhod rautů. Ne každý má během svatební hostiny hlad, někdo ho má až později nebo pořád. Dejte hostům volnost v rozhodování

  3. Mnoho možností
    Pokud patříte mezi milovníky jídla, pak určitě oceníte možnosti, které s sebou raut přináší. Bez omezení si vyberte zmenšeniny vašich oblíbených jídel a dejte si je na svatbě všechny.

  4. Výhodná cena
    Cena rautů je při přepočtu ve výsledku nižší než u klasického svatebního menu. Jednak je to dáno stylem podávání, typem pokrmů, ale i tím, že lidé sní opravdu jen to, na co mají chuť.

  5. Minimální plýtvání
    Díky tomu, že si hosté naloží jen takovou porci, kterou jsou schopni sníst, případně chodí a zkoušejí různé druhy dobrot, vyhnete se vyhazování zbytků a nedojedených porcí.

svatebniraut

 

Nevýhody rautu na svatbě

  1. Neorganizovanost
    Protože se při rautu hosté obsluhují sami a mohou si pro jídlo dojít kdykoliv, může se stát, že se vám během zábavy či tančení budou procházet po parketu lidé s jídlem v ruce. Některé hry to může dokonce zdržovat. Počítejte s tím proto dopředu, ať vás poté nezaskočí to, že se zábavy účastní jen polovina svatebčanů.

  2. Tak už si někdo vemte
    Někdy může být alespoň zpočátku mírný problém vyzvat hosty k tomu, aby si šli naložit. Někteří se budou ostýchat, možná stydět, nebo budou v proudu zábavy. Zvlášť u starších lidí, babiček a dědečků, se neváhejte přímo zeptat, zda jim máte naložit vy nebo někdo z rodiny. Nebojte se také tento úkol svěřit svým svědkům.

Jak sestavit raut na svatbu?

Sestavení svatebního rautu rozhodně není žádná věda. Připravte raut dle stylu vaší svatby, oblíbených jídel či jednotlivých hostů. Budete mít na svatbě nějaké děti, vegetariány, vegany nebo celiaky? Promyslete, které pokrmy jsou natolik univerzální, že je může jíst kdokoliv, a k nim přidejte další speciality.

Speciality na rautu

Jste milovníci mexické kuchyně, pizzy, sushi nebo sladkého? Jsme si jistí, že hosté ocení něco nového, co váš raut ozvláštní. U některých pokrmů lze jejich přípravu spojit se zábavou. Taková čerstvá pizza, na kterou si každý doplní své oblíbené ingredience, bude mít určitě velký úspěch, a to nejen u dospělých.

Přes to k experimentům přidejte také nějakou klasiku, aby si vybrali opravdu všichni.

Co vše podávat na svatebním rautu?

Složení rautu je čistě na vás, ale klasickou skladbou bývá výběr různého masa, řízečků, guláš, sýrové či salámové mísy, grilovaný losos nebo hermelíny, saláty a pečivo.

Svatebčané jistě nepohrdnou ani miniburgery, tatarákem, sushi, vegan sendviči, hummusem a dalšími pomazánkami, tacos nebo burrity či různými kanapkami nebo obecně finger food.

Jestliže si přejete mít raut nejen po celý večer, ale i místo obědu, zkuste se zamyslet nad tím, jak ho obměnit nebo doplnit tak, aby se ty stejné pokrmy neservírovaly úplně celý den.

raut1

Sweet bar

Malé dezerty a sladkosti v takzvaném sweet baru jsou velkým lákadlem na každé svatbě. Zákusek s kávou se po obědě zkrátka hodí. Nejen, že jsou minidezerty výborné, ale tvoří také krásný doplněk koutku s jídlem.

A co můžete ve sweet baru najít? Například panna cottu, míša dort, čokoládovou pěnu, ovoce, makronky nebo cupcakes.

Cena svatebního rautu

Stejně jako u všeho platí i zde to, že se cena bude odvíjet od vašeho konkrétního rautu. Obecně ale můžete při kalkulaci počítat s asi 500 g jídla na osobu. Pokud chcete mít raut k dispozici po celý večer, počítejte raději s větším množstvím jídla na osobu, například 750 g. Porovnejte si ceny a služby u jednotlivých cateringových firem nebo přímo na vašem svatebním místě.

Jak vybrat cateringovou firmu?

Při vybírání cateringové firmy vám asi nejvíce pomůže hodnocení zákazníků, ideálně vašich známých.

Cateringové firmy v dnešní době nabízejí také různé služby, které můžete přizpůsobit svým představám. Zatímco některé pouze připraví a přivezou jídlo, jiné vám s výběrem i množstvím poradí, zapůjčí nádobí, a dokonce se mohou svatby i účastnit a být vám i hostům k dispozici pro nakládání a podávání jídel či pití.

A jak to uděláme s nádobím?

Nezapomeňte při řešení svatební hostiny také na nádobí! Na některých svatebních místech vám jistě nádobí rádi zapůjčí, jindy jej zajišťuje sám poskytovatel cateringu, ovšem jsou případy, kdy si musí veškeré nádobí včetně příborů obstarat sám ženich s nevěstou.

Jednorázové nádobí vám ušetří starosti

Nejjednodušší cestou, jak mít dostatek nádobí pro všechny a ušetřit si starosti s umýváním a úklidem, je použití jednorázových variant.

Bílé talíře z papíru nebo cukrové třtiny vypadají elegantně a jsou dostatečně odolné vůči mastnotě i tekutinám. Po vyhození jsou zcela rozložitelné, takže jejich použitím nebudete tolik zatěžovat životní prostředí.

Jednorázové talíře, misky a příbory také dobře zapadnou na nejrůznější venkovní svatby. Rozhodně u nich nehrozí jejich rozbití, takže střepy pro štěstí si zajistěte ještě před hostinou.

Pozvánka na svatební raut

Koho pozvat na svatbu, koho jen na večerní raut a zábavu a jak to všem oznámit? Pozvánka na večerní raut za vás vše vyřeší. Zatímco hostům, které chcete mít opravdu u obřadu a oběda, pošlete klasickou pozvánku, pro hosty, se kterými si chcete užít večerní zábavu, vytvoříte speciální „pozvánku na svatební/večerní raut“. Nikoho tím neurazíte, všem dáte jasně najevo, kde a v kolik mají být, a vyhnete se rozpakům všech zúčastněných stran.

Co napsat na pozvánku?

S textem na pozvánku si moc nedělejte hlavu, stačí napsat třeba:

  • Srdečně Vás zveme na večerní svatební raut.
  • Rádi bychom Vás pozvali na naši svatební party.
  • Srdečně Vás zveme ke svatebnímu rautu.

Tipy na závěr

Při řešení rautu myslete na to, že v ideálním případě by mělo jídlo být k dispozici aspoň do půlnoci. Protože je ale množství požitého alkoholu přímo úměrné velikosti a četnosti hladu, je dobré mít také záložní plán v případě, že raut zmizí rychleji, než jste předpokládali. V rámci plánu B vám dobře poslouží univerzální a trvanlivé pokrmy, jako je třeba nakládaný hermelín, utopenci nebo šneci z listového těsta.

Nejčastější dotazy k sestavení rautu na svatbu

Co by nemělo chybět na rautu?

Na rautu by kromě základních a univerzálních pokrmů určitě neměla chybět zelenina, pečivo, vegetariánská varianta jídel a oblíbené dobroty jako řízečky nebo sýry.

Jak spočítat raut na svatbu?

Kalkulaci vám jistě poskytne každá cateringová firma, zhruba ale můžete počítat s tím, že cena rautu se pohybuje od 350 do 800 Kč na osobu.

Kolik kilogramů jídla objednat na raut?

Obědový či večerní raut by se měl pohybovat okolo 400 až 600 gramů na osobu.

Zdroje:

Svatební raut místo oběda – výhody, cena + informace pro raut svépomocí

Pozvánky k rautu