Jak udělat nejlepší domácí popcorn?

Patříte mezi milovníky popcornu, ale ještě pořád jste nenašli recept, ze kterého by vám vyšly dokonalé máslové kukuřičné pukance? Popcorn připravovaný v mikrovlnce je velmi často spálený, nebo naopak velká část kukuřice nepraskne. Pojďme se tedy společně podívat, jak lze připravit ten nejlepší domácí popcorn, a to hned několika způsoby – na pánvi, v hrnci a v popcornovači.

Obsah:

Popcorn, neboli pražená kukuřice či kukuřičné pukance, je oblíbenou pochoutkou, kterou máme většinou spojenou s návštěvou kina. Dokonalý popcorn si přitom můžeme bez problémů připravit i pro domácí sledování filmů.

Příprava popcornu v mikrovlnné troubě nemusí přinést náš vysněný výsledek, protože se zde k optimální teplotě nedostaneme za tak krátký čas, jaký je potřeba, a tak máme poté v misce často neprasknutá zrnka kukuřice nebo spálené kusy popcornu. Dnes vám proto ukážeme, jak připravit popcorn, který se chutí vyrovná tomu z kina!

Není popcorn jako popcorn

To, že pro přípravu popcornu nestačí v obchodě koupit obyčejnou kukuřici, vás asi nepřekvapí. Pravého popcornu totiž dosáhneme pomocí zrn z kukuřice odrůdy „popcorn“. Připravená zrnka již běžně najdete v obchodě nebo na internetu.

Pokud toužíte po duhově barevném popcornu, pořiďte si barevné kukuřičné odrůdy – například modrou Hopi Blue, červenou Ruby Red.

Pokud se chystáte kukuřici pořizovat, pamatujte, že vám stačí malé množství. I z pár zrnek totiž budete mít plnou misku popcornu!

popcorn

Nejlepší způsoby, jak udělat popcorn

Zatímco v kině mají na přípravu popcornu speciální velké stroje, doma vám postačí obyčejná pánev nebo hrnec. Pokud jste opravdový fanoušek této kukuřičné pochoutky, určitě se vám vyplatí investovat do popcornovače, který vám velmi usnadní a urychlí tvorbu popcornu.

Popcorn na pánvi

Mezi nejjednodušší způsoby, jak vyrobit popcorn, patří použití pánve, kterou má určitě každý doma. Protože je pánev nízká, zrnka v ní hezky rovnoměrně prasknou. Jak tedy na to?

Postup:

  1. Na pánvi si nechte rozpustit máslo.
  2. Poté do pánve přidáme kukuřičná zrna, množství by mělo pokrýt jednou vrstvou dno pánve. Více nepřidávejte, popcornu už tak bude opravdu hodně.
  3. Přikryjte pokličkou! Zrnka začnou konečně pukat…
  4. S pánví následně jemně pohybujte tak, aby se zrna promíchala a nedošlo k připálení popcornu.
  5. Jakmile zvuk praskání přestane alespoň na 5 sekund, odstavte pánev, ale pokličku stále nechte na svém místě.
  6. Po minutě pokličku sundejte a nechte páru vyjít ven.
  7. Popcorn osolte či dochuťte jinými příchutěmi.
  8. Dobrou chuť!

Popcorn v popcornovači

Opravdovým milovníkům popcornu doma určitě nesmí chybět popcornovač. Většinou se jedná o malý spotřebič, který zahřívá zrnka pomocí horkého vzduchu, a tudíž není zapotřebí přidávat do něj máslo nebo jiný tuk.

Každý popcornovač funguje trochu jinak, princip ale zůstává stejný – přidáte dovnitř kukuřičná zrnka, spustíte a po pár sekundách vám začnou do misky padat hotové pukance. Doporučujeme předem do misky přidat změklé máslo a sůl či příchuť, a postupně vše s popcornem promíchávat.

Jak se dělá popcorn v hrnci?

Postup přípravy popcornu v hrnci je stejný jako na pánvi. Rozdíl je v tom, že musíte se zrnky častěji hýbat, aby se nepřichytila ke dnu, a aby se již prasknutý popcorn nepřipálil.

Jak ochutit popcorn?

Nejsnadnější je popcorn pouze osolit či osladit a zalít rozpuštěným máslem. Fantazii se ale meze nekladou a můžete vyzkoušet nejrůznější kombinace koření.

Máme pro vás dvě rady, jak postupovat, aby byl popcorn opravdu dobrý.

  1. Čím jemnější, tím lepší: koření, které s popcornem mícháte, by mělo být co nejjemnější, aby na pukance dobře přilnulo. Klidně ho před nasypáním ještě pomelte v mlýnku na koření a prosejte.
  2. S tekutými ingrediencemi opatrně: rozpuštěné máslo nebo olivový olej přidávejte do popcornu opatrně a neustále míchejte, jinak vám tuk nasáknou pouze horní vrstvy popcornu.

Domácí koření

Při dochucování popcornu si hravě vystačíte s běžným kořením, které máte doma. Osvědčenou klasikou je obyčejná sůl, kterou můžete spojit s máslem a vše zamíchat do ještě horkého popcornu. Vytvoříte si tím svou domácí máslovou příchuť.

Jestli chcete experimentovat a vymyslet si svou originální chuť, můžete zkusit kombinaci koření – například sladká paprika, česnek a sůl nebo kajenský pepř a uzenou papriku.

A nemusíme končit jen u slaného, ochucení pro sladký popcorn si také snadno vytvoříte doma. Stačí vám váš oblíbený sirup, karamel, čokoláda nebo obyčejný třtinový cukr. Takový popcorn s javorovým sirupem je opravdu ráj!

Popcorn šunka a sýr

Dopřejte si zážitek jako v opravdovém kině a pořiďte si speciální příchutě. Je libo popcorn šunka a sýr, slanina a sýr, cheddar nebo sůl a ocet? Pravý gurmán určitě vyzkouší všechno, není totiž nic jednoduššího než příchutě objednat a pak už si jen užívat filmové večery. Příchutě vám vydrží velmi dlouho a můžete je mezi sebou i kombinovat.

Jak udělat v popcornovači sladký popcorn?

Honí vás spíše chuť na sladké než slané? I pro vás máme tipy, jak si doma udělat profesionální popcorn.

První a nejjednodušší možností je zakoupení speciálního cukru na popcorn, který se vyrábí v mnoha příchutích od jahodového až po karamelový.

Milovníci čokolády si jistě oblíbí verzi, ve které si v hrnci rozpustíme čokoládu s máslem a tou pak popcorn polijeme.

Stejně jako u slaného popcornu, i tady můžete experimentovat s nejrůznějšími sirupy, od javorového, agáve, až po datlový. Fantazii se opravdu meze nekladou.

Barevný popcorn

Jak jsme zmiňovali výše, existují nejrůznější odrůdy popcornu, které se liší svou barvou. Barevného popcornu ale můžete dosáhnout i s jedním jediným druhem zrnek, a to pomocí sirupů či potravinářského barviva. A jak postupovat?

Postup:

  1. Na pánvi si rozehřejte máslo a sirup agáve nebo jiný.
  2. Přidejte do směsi tekuté potravinářské barvivo.
  3. Zamíchejte a poté opatrně smíchejte s připraveným popcornem.
  4. Dejte na malou chvíli zapéct do trouby.

V čem servírovat popcorn?

Doma stačí popcorn nasypat do velké hluboké mísy, ve které jej dobře promícháte se vším kořením. Pokud chcete mít zážitek opravdu jako z kina, pořiďte si na popcorn speciální papírové boxy – ty se vám budou hodit i na podávání popcornu na nejrůznějších venkovních akcích nebo piknicích.

 

Nejčastější otázky

Jak se dělá popcorn v hrnci?

V hrnci stačí rozehřát máslo, vhodit kukuřičná zrna, uzavřít pokličkou a postupně hrncem hýbat, aby praskla všechna zrnka.

Jak ochutit popcorn z popcornovače?

Pro ochucení popcornu můžete použít pouze sůl, nebo si pořídit nejrůznější klasické příchutě, jako je šunka a sýr, cheddar, slanina a další. Pokud rádi zkoušíte nové věci, můžete si doma namíchat vlastní koření na popcorn.

Jak udělat popcorn šunka a sýr?

Pro přípravu tohoto popcornu budete potřebovat odpovídající příchuť, kterou seženete třeba na internetu.

Jak udělat sladký popcorn v popcornovači?

Poté, co vám ze stroje vypadne popcorn jej promíchejte se speciálním cukrem nebo sirupy na popcorn.

 

Zdroje:

NATASHA, Geiling. Why Do We Eat Popcorn at the Movies?. Smithsonian Magazine [online]. Smithsonian, 2013-10-03 [cit. 2023-05-19].

PODOJIL, John (Jack). Popcorn Favorites: Everything you want to know about popcorn and more. [s.l.]: Trafford Publishing 305 s.

Domácí křupavý popcorn: Zapomeňte na mikrovlnku, mnohem lepší je pánev!