Jak složit ubrousek na příbor?

Čeká vás slavnostní večeře nebo si jen chcete udělat běžné stolování hezčí? Nemusíte nic složitě vymýšlet, stačí příbor obléknout do hezky složeného ubrousku. Jak ale na to? V tomto článku vám poradíme, jak složit ubrousek na příbor během chvilky a bez námahy.

 

Obsah:

Hezký poskládaný ubrousek na příbor vykouzlí z obyčejného prostírání slavnostní záležitost. Pro skládání ubrousků nemusíte být mistrem origami, stačí pár skladů a máte hotovo. Dnes vám ukážeme, které ubrousky jsou pro prostírání nejlepší a jak je poskládat tak, aby do nich bylo možné vložit příbor.

Papírový nebo látkový ubrousek?

Látkové ubrousky udělají z každého stolu slavnostní tabuli. Pro skládání jsou ale lepší spíše papírové ubrousky, které jsou tenčí a lze je lépe ohýbat tak, aby držely tvar.

Pokud zvolíte jednoduchou kapsu na příbory, můžete volit z obou typů ubrousků. Na venkovní sešlosti či jiné méně formální akce přes to doporučujeme zejména papírové ubrousky, které můžete po použití snadno vyhodit.

 

uboursky

Skládání ubrousku na příbory

Vytvoření kapsy na příbor z ubrousku vám nezabere mnoho času. Tento malý detail ale dokáže skvěle doplnit váš slavností stůl. Příbory schované v ubrousku navíc působí elegantně, hezky seřazeně a taky čistě.

Kapsa na příbor

Nejjednodušším způsobem, jak uložit příbory do ubrousku, je vyrobení kapsy. Kapsu budete mít vyrobenou během pár minut. Pokud vám nestačí náš popis, můžete se podívat například na tento videonávod.

 

Postup skládání:

  1. Látkový ubrousek složte do čtverce tak, aby jednotlivé vrstvy směřovaly nahoru vpravo. U papírového již čtverec většinou máte přichystaný.
  2. První vrstvu přeložte napůl směrem k dolnímu rohu.
  3. Následně takto přeložte i druhou vrstvu, ale její cíp vložte pod první přeloženou stranu. Zopakujte tento postup ještě jednou.
  4. Otočte celý ubrousek na druhou stranu, tedy rubem k sobě.
  5. Pravou i levou stranu přehněte tak, aby se jejich konce setkaly ve středu.
  6. Složený ubrousek opět otočte lícem k sobě a voilà – můžete začít skládat příbor.

Skládání ubrousku

Jak naskládat příbor do ubrousku?

Zatímco při ukládání příborů mimo ubrousek budou příbory rozdělené dle toho, jak následují pokrmy po sobě a ve které ruce je držíme, v kapse budou všechny pohromadě. Přes to si můžete vybrat ze dvou způsobů, jak příbory seřadit, a to záměnou postavení lžíce.

V prvním případě bude lžíce na pravém okraji, zatímco vidlička a nůž budou na levé.

Druhou možností je příbor výškově odlišit, a to tak, že bude lžíce pod nožem a vidličkou.

Pro ukládání příboru do ubrouskové kapsy každopádně neexistují pevná pravidla tak jako je tomu u běžného stolování.

Jde to i bez práce…

Pokud vás čeká větší venkovní akce, zahradní oslava, grilování nebo jiná událost, určitě budete vděčni za každou ušetřenou minutu. Naštěstí se nemusíte kapes na příbory vzdát, lehce je totiž seženete na internetu. Papírové kapsy na příbory vypadají elegantně, a navíc jsou po použití rozložitelné. Můžete si vybrat z mnoha motivů u barev přesně na míru vaší oslavy.

Nejčastější dotazy

Jak složit ubrousek, aby stál?

Chcete vytvořit na svém stole doplněk, který bude vystupovat nahoru? Podívejte se do našeho článku Jednoduché skládání ubrousků pro každou příležitost, kde najdete návody na vějíř či svíčky z ubrousků.

Jak skládat příbor?

Pro skládání příboru do ubrousku neexistuje žádné univerzální pravidlo. Při běžném stolování by ovšem měl být příbor seřazený podle toho, jak půjdou jednotlivé chody za sebou. 

Jak složit papírový ubrousek na stůl?

Nejsnadnější cestou je složit ubrousek do tvaru kapsy, do níž se příbory naskládají.



Zdroje:

Kapsička na příbory

Pinterest