Materiály a jejich recyklace

Lámete si hlavu nad tím, který materiál je opravdu ekologický? V Pack&Care nabídce najdete produkty, které jsou nějakým způsobem šetrné k životnímu prostředí – jsou buď zcela kompostovatelné, rozložitelné nebo alespoň recyklovatelné. Věříme, že i malými krůčky můžeme přispět ke zmenšení produkce odpadu. Pojďte se s námi podívat na jednotlivé materiály, a to, jak je lze recyklovat.

 

Obsah:

Vše na jednom místě a co nejvíce ekologicky. To je Pack&Care. Na našem e-shopu proto najdete výrobky z různých materiálů, které jsou šetrné k našemu životnímu prostředí. Co to ale vlastně můžeme zařadit do ekologických materiálů a které nejméně zatěžují přírodu?

Cukrová třtina

Cukrová třtina je víceletá rostlina, která se používá pro výrobu cukru, ale i rumu. Při drcení třtiny na výrobu cukru ovšem vzniká množství odpadu, které se v současnosti využívá pro výrobu ekologických obalů a nádobí.

Výhodou jednorázových výrobků z cukrové třtiny je především to, že jsou zcela rozložitelné. Zároveň ale vynikají funkčními vlastnostmi, jako je pevnost, lehkost, odolnost vůči pořezům a mastnotě.

V naší nabídce naleznete velké, střední i malé dezertní talířky vyrobené z cukrové třtiny.

V Pack&Care nabídce naleznete nejen talíře, ale i uzavíratelné krabičky a boxy, příbory nebo misky z cukrové třtiny.

 

Papír

Papír snad nemusíme dlouze představovat. Je vyroben z přírodních obnovitelných zdrojů a po použití se mnohem snáze a rychleji rozkládá. Lze ho také dobře a snadno recyklovat.

Zároveň výrobky z papíru vynikají svými funkčními vlastnostmi – jsou lehké a pevné.

Přes to, nemůžeme považovat papír za 100% udržitelný materiál – vše se odvíjí od jeho použití, zpracování i třídění.

Ačkoliv je papír vyroben z přírodních zdrojů, výroba nového papíru je vcelku energeticky náročná, a to jak na spotřebu vody, tak i elektřiny. Ideální je proto využívat papír, který už je recyklovaný, nebo alespoň není bělený (viz naše nabídka kraftových produktů).

Dalším oříškem jsou produkty, které mají na povrchu papírového materiálu ještě jednu ochrannou plastovou vrstvu – ta se využívá třeba u nápojových kelímků, aby pití neproteklo. Tato úprava ovšem znesnadňuje recyklaci takového produktu. Vsadíme se, že už jste si taky někdy lámali hlavu nad tím, kam kelímek po dopití kávy vlastně hodit. Poradíme vám, že do modrého kontejneru ne. Stejně tak tam nepatří výrobky z lakovaného nebo povoskovaného papíru. Stejné pravidlo patří i pro tzv. termo kelímky, které na sobě mají více papírových vrstev. 

Paradoxně lépe recyklovatelné jsou tedy klasické kelímky plastové. Nejlepší variantou je pak použití materiálů kompostovatelných. Těch u nás naštěstí najdete také celou řadu.

papir

Recyklovatelný plast

Tím se dostáváme k pojmu, který je v dnešní době velkým strašákem, a tím je plast.

Spotřeba a výroba plastů zahrnuje využívání velkého množství fosilních paliv, což má negativní důsledky pro životní prostředí a změnu klimatu. Z dat získaných EEA z inventury skleníkových plynů také vyplývá, že roční emise související s výrobou plastů v EU dosahují přibližně 13,4 milionů tun CO2 neboli přibližně 20 % emisí chemického průmyslu v celé EU.

Ze dne na den se plastů bohužel nezbavíme a jejich použití je u některých typů obalů zkrátka stále nutné. Chce to jít po malých krůčcích a každý může začít alespoň u sebe a svého podniku.

Právě použití čistého plastu, který není spojený s papírem, je paradoxně méně zatěžující. Takto recyklovatelné plasty se pak vrací znovu do oběhu a je možné je opětovné použít, díky čemuž může dojít k menší tvorbě odpadu.

Je důležité, aby nedocházelo k výrobě nových plastů a naopak byly využity ty, které již existují. Například naše pytle na odpadky jsou vyrobené z již jednou recyklovaného plastu, na jejich odolnosti to ale vůbec nic nemění.

Pokud už se tedy rozhodnete k použití plastových výrobků, nezapomeňte je správně vytřídit!

Avokádo

Příbory a brčka vyrobené z avokáda? Ano! V naší nabídce už nějakou dobu najdete vidličky, lžíce a nože od značky BIOFASE, která je prvním výrobcem užívajícím suroviny, které nejsou primárně určené k naší konzumaci (jako je tomu například u kukuřice). Biopolymer pro výrobu příborů získávají pomocí unikátní technologie z avokádové pecky. 

Avokádo je právem řazeno mezi superpotravinu, a už nejen díky jeho dužině. Pecka byla většinu času podceňována a sloužila hlavně pro zasazení nového avokáda, nebo byla dokonce vyhozena. V roce 2012 BIOFASE objevila molekulu, kterou lze extrahovat a přeměnit na bioplast. A tak postupně začaly vznikat první produkty, které využívají „nepotravinářský základ“. Díky tomuto unikátnímu procesu jsou produkty zcela rozložitelné a udržitelné.

Příbory z avokádové pecky jsou dokonce mnohem pevnější než jejich plastové protějšky.

Dřevo

Dalším ekologickým materiálem, který v naší nabídce najdete, je dřevo. Jednorázové produkty (příbory, napichovátka) vyrobené ze dřeva jsou po vyhození rozložitelné

V Pack&Care nabídce naleznete jak produkty vyrobené pouze ze dřeva, tak i EKO kompozitní produkty, jako je WPC. Materiál WPC je kombinací dřevěných pilin a plastu, a tak snižuje tvorbu zbytečného odpadu. Tento materiál je velmi pevný, a odolný vůči vysokým teplotám.  Ač jsou tyto výrobky  primárně navržené jako jednorázové, lze je použít opakovaně, a dokonce umýt v průmyslových myčkách.

 

Jak na správné třídění?

Ať už si vyberete jakýkoliv materiál, nezapomeňte na základní pravidla, která bychom měli před vyhozením obalů a jednorázových produktů dodržovat.

  1. Špinavé obaly do sběrných nádob nepatří, před vytříděním tedy krabičky, kelímky či jiné obaly očistěte. Stačí j epořádně vyškrábat nebo vytřít od mastnoty.
  2. Při třídění se držte informací, které jsou uvedené na obalu produktu, ale i na samotných kontejnerech – ty vás navedou, co do nich patří a co ne.
  3. Před vyhozením se snažte o co největší minimalizaci odpadu – PET lahve sešlápněte, krabice rozložte, zmačkejte).

Časté dotazy

Kam vyhodit kelímek od kávy?

Aby vám nápoj z papírového kelímku nevytekl, je opatřen vrchní plastovou vrstvou, kvůli které jej není možné zrecyklovat. Takové kelímky proto házejte do směsného odpadu.

 Jak třídit obaly?

Fólie, mikrotenové sáčky, PET lahve nebo plastové krabičky na jídlo a kelímky vhazujeme do žlutých kontejnerů. Čistě papírové produkty, například papírové tácky či talíře, patří do modrých kontejnerů. Obaly z cukrové třtiny vyhoďte do směsného odpadu, kde se většinou rychle rozloží.

 Jak třídit krabičky na jídlo?

Pro krabičky na jídlo platí stejná pravidla jako pro další obaly. Nezapomínejte ale krabičky zbavit zbytků jídla a přebytečné mastnoty.

 

Zdroje:

Jednorázové kelímky různých druhů. Jak je to s jejich netříděním?

https://udrzitelnyobal.cz/je-lepsi-papirovy-nebo-plastovy-obal-o-ekologii-rozhoduje-i-to-co-balime/

https://www.eea.europa.eu/cs/highlights/plasty-jako-rostouci-problem-voblasti