Zákusky na oslavu

Sladkému neodolá prostě nikdo, a tak je neodmyslitelnou součástí každé oslavy. Jaké zákusky jsou ale na oslavy nejlepší volbou? Vše se odvíjí nejen od samotné události, ale i místa či ročního období. Ale nebojte, díky našemu článku budete mít vybírání dezertů o dost jednodušší.

Obsah

Co by to bylo za oslavu bez zákusků? Přípravy jsou v plném proudu a vy pořád nevíte, co za sladkou tečku zvolíte? Rádi vám poradíme, které zákusky zvolit na dětskou oslavu, svatbu, ale i jiné události. Máme pro vás také tipy na rychlé recepty, které vám vykouzlí božské mini zákusky. Tak co, jste připravení na sladkou bombu?

Které zákusky jsou na oslavu nejlepší?

To, jaké zákusky na danou událost zvolíte se velmi odvíjí od toho, k jaké příležitosti a pro koho je určena. Zákusky na oslavu narozenin by měl samozřejmě primárně vybírat oslavenec dle svých preferencí, ale nezapomeňte ani na hosty. Na oslavě nesmí chybět pořádný dort (o univerzálním Krtkově dortu už jsme psali tady), který bude doplněn menšími zákusky různých druhů.

Při výběru hraje důležitou roli také to kde a v jakém ročním období bude oslava probíhat. Zatímco v zimě máte víceméně volnou ruku, v létě je nutné přemýšlet nad tím, aby se vám ve vysokých teplotách dezerty neroztopily.

Zákusky na letní oslavu

V létě určitě každý host ocení lehké dezerty, které každého osvěží. Osvědčenou volbou jsou ovocné zákusky, jako jsou jednoduché jahody se šlehačkou, Pavlova s letním ovocem nebo panna cotta. Právě u panna cotty máte navíc jistotu, že se vám jen tak pod žárem slunce nerozpadne.

Zákusky na svatbu

Kromě velkého svatebního dortu bývá v oblibě také takzvaný sweet bar plný zákusků a dezertů. Výběr je jen na vás, ale mezi tradiční volby patří oblíbená panna cotta, jahody se šlehačkou, míša řezy, cupcakes nebo makronky. Doporučujeme udělat spíše miniatury všech zmíněných dezertů, takže je budou moci hosté ochutnat všechny. 

Zákusky na dětskou oslavu

Sladkostí není na dětské oslavě nikdy dost a s výběrem si můžete opravdu vyhrát. Opět doporučujeme spíše mini verze dezertů, děti totiž rády ochutnávají. Zároveň myslete také na to, aby bylo součástí dobrot také ovoce. Kromě výše zmíněných zákusků děti milují také lízátka (takzvané cake pops), nanuky, makronky nebo zvířátka z marcipánu. Sladkosti můžete také skvělé přizpůsobit tématu dětské oslavy. Můžete dětem připravit i hezky barevné ovocné špízy, které budou zaručeně milovat.

Mini zákusky

Nejoblíbenější volbou posledních let jsou rozhodně mini zákusky. Tato varianta vám umožňuje vybrat více druhů vašich oblíbených dezertů a vyhnout se složitému rozhodování. Možnost ochutnat více dobrot najednou ocení určitě i vaši hosté.

Jako miniatury můžete připravit tiramisu, panna cottu, míša řezy, Krtkův dort ve skleničce, ale dá se říct, že v tomto případě se fantazii meze opravdu nekladou. Všechny mini dezerty můžete naaranžovat do malých skleniček.

Veganské zákusky

Asi vás překvapí, jak výborné mohou veganské zákusky být. U většiny z nich to navíc ani nepoznáte. Při výběru zákusků tohoto typu je to přitom snazší než se zdá – stačí vyměnit klasické mléko za živočišné a vynechat vajíčka. Velmi snadno tak připravíte veganskou panna cottu, jahody s rostlinnou šlehačkou a mnoho dalšího. Mezi naše favority patří třeba raw čokoládové brownies s mandlemi.

Recepty na zákusky

Zákusků existuje celá řada, proto vám přinášíme recepty pouze na dva nejoblíbenější, které nemohou chybět snad na žádné oslavě. Zároveň je jejich příprava velmi jednoduchá a rychlá.

Krtkův dort

Recept na Krtkův dort najdete na našem blogu. Můžete zvolit například oblíbenou variantu dortu do skleničky, která je právě pro oslavy velmi praktická.

Panna cotta recept

Co budete potřebovat

  • Smetana ke šlehání (alespoň 33 % tuku)
  • Cukr krystal (dle chuti)
  • 3 plátky želatiny
  • Vanilkový lusk

Postup

  1. Plátky želatiny nejprve namočte do studené vody, aby změkly.
  2. V rendlíku smíchejte smetanu, cukr krystal, zrnka z vanilkového lusky a přiveďte k varu.
  3. Následně plátky želatiny oklepejte od vody a rozmíchejte ve smetaně.
  4. Směs nalijte do připravených misek na panna cottu či skleniček a dejte do lednici uležet.
  5. V chladu by měla panna cotta tuhnout ideálně přes noc, minimálně pak 4 hodiny.

Panna cottu můžete poté ozdobit lesním ovocem, případně ovocným pyré. Jako třešničku na dortu můžete zvolit například čokoládové hoblinky.

panacotta1

Jak servírovat zákusky?

Dezerty můžete na oslavě servírovat nejrůznějším způsobem. Pro váš sweet bar plný miniaturních zákusků se vám budou jistě hodit plastové misky, které můžete použít na panna cottu, tiramisu, míša řezy a vlastně skoro všechny další dobroty. V naší nabídce je najdete v různých velikostech, třeba 60 ml, 120 ml a 200 ml.

Větší zákusky lze servírovat rovnou na talířky či tácky. Čas při chystání i následném úklidu vám usnadní naše jednorázové talíře nebo dřevěné misky.

Dort můžete podávat na ozdobném talíři nebo krásné zlaté dortové podložce, díky které bude i následné porcování jednoduché.

Nejčastější dotazy

Co dát na stůl při oslavě?

Příprava pohoštění na oslavu může být náročná. Obecně ale platí, že byste měli vyvážit poměr slaného a sladkého. V rámci slaných dobrot jsou oblíbené jednohubky, finger food, chlebíčky a další pokrmy, které lze sníst rychle a bez potřeby talířku. V rámci sladkého výběru můžete nakombinovat více druhů zákusků.

Jaké pohoštění na oslavu narozenin?

Můžete zvolit větší jídla, vhodná zejména, pokud se jedná o celodenní oslavu, jako je guláš, řízečky, či společný oběd, nebo drobné občerstvení.

Co na oslavu místo dortů?

Místo dortů můžete zvolit variace různých zákusků a sladkostí. Jak už jsme psali výše, ideální je zmenšit váš oblíbený dezert do miniaturních rozměrů.