8 tipů na originální dárky pro zaměstnance

Období vánočních večírků se pomalu, ale jistě blíží, a proto je potřeba začít řešit s tím související drobnosti a dárky pro zaměstnance. Pokud tento rok nechcete vaše kolegy obdarovat firemními výrobky, ale pořídit něco, co jim skutečně udělá radost, čtěte dál. Máme pro vás totiž 8 tipů na originální dárky pro zaměstnance.

 

Obsah:

  1. Dárkové poukazy
  2. Jedlé dárky
  3. Vstupenky
  4. Kurzy
  5. Hrníčky
  6. Kávové předplatné
  7. Na zdraví
  8. Všehochuť

 

Vánoční dárky pro zaměstnance jsou každoročním poděkováním za jejich práci a úsilí, ale i osobním oceněním, které slouží jako motivace do budoucna. Čím osobnější a originálnější dárek vymyslíte, tím větší radost udělá. Rozhodně se tedy vyhněte firemním předmětům v podobě kalendářů, diářů nebo propisek s logem vaší značky. Pojďme se společně podívat na dárky pro zaměstnance, které vykouzlí úsměv na tváři snad každému.

Vánoční dárky pro zaměstnance

Dárky pro zaměstnance určitě nejsou samozřejmostí v každé firmě, o to větší radost udělají. Zapomeňte na dárkové předměty, jako jsou propisky, kalendáře, firemní trika nebo jiné věci, které působí spíše směšně. Zaměstnancům udělá mnohem větší radost osobní drobnost nebo finanční odměna. Originální dárky se samozřejmě vybírají nejlépe, pokud zaměstnance dobře znáte. Od čeho se ale odrazit?

darkyprozamestnance

Jak vybrat dárky?

Především si ujasněte, kolik chcete do dárků investovat a jaký je váš limit. Zamyslete se také nad tím, zda vaši zaměstnanci opravdu ocení osobní dárky, a nebo budou vděčnější za finanční ohodnocení.

Dárky by měly především potěšit. Je zbytečné kupovat drobnosti na sílu, když přesně nevíte, čím kolegům udělat radost. Pokud si nejste jistí, raději pořiďte poukázku a budete mít jistotu.

Budou všechny dárky stejné?

Totožné dárky jsou určitě spravedlivou volbou u velkých kolektivů. Nejspíš by bylo nad vaše síly vymyslet různé dárky pro týmy o několika desítkách lidí. Pokud ale řešíte vánoční dárky pro malý tým zaměstnanců, určitě se můžete zamyslet nad tím, co konkrétního udělá každému radost. Osobní dárek zkrátka vždy potěší více než univerzální balíčky.

Další otázkou je, zda budete rozlišovat dárky pro vedoucí pozice. To už je čistě na vás.

Tipy na originální dárky pro zaměstnance

  1. Dárkové poukazy

    Poukazy patří mezi nejoblíbenější formy dárků. Můžete vybrat poukaz do určitého obchodu, ale i nákupního centra. Každý obdarovaný si jednoduše pořídí přesně to, co chce, takže se vyhnete možným přešlapům.

    I poukazy navíc mohou být originální a osobní. Pokud znáte své zaměstnance dobře, pravděpodobně tušíte, kde rádi nakupují nebo co mají rádi. Upřednostňují jídlo, oblečení kosmetiku nebo zážitky? Darujte každému poukaz ve stejné hodnotě, ale do jiného obchodu.

    Zážitkové poukazy

    Mezi nejlepší dárky patří bezpochyby zážitek. A ten můžete bez problémů darovat i svým zaměstnancům. Darujte všem poukázku na společný zážitek, a to v podobě víkendového pobytu, lasergame, únikové hry nebo jiné aktivity, kterou můžete klidně spojit s teambuildingem.

  2. Jedlé dárky

    S jedlými dárky také nikdy neuděláte chybu. Opět můžete pro každého vytvořit balíček na míru podle toho, co má rád. Oblíbenou volbou je kombinace sýrů s dobrým vínem, oříšky, ale i nejrůznější džemy, med nebo uzeniny. Konkrétní pochutiny můžete také spojit s poukázkou do některého z obchodů.

    Dobroty s příběhem

    Vánočními dárky nemusíte udělat radost jen svým zaměstnancům, ale i těm, kteří je vyrábějí. To vám splní Dobroty s příběhem – nakládané potraviny, které vznikají jako produkty pracovní terapie lidí s mentálním postižením v sociálně terapeutické dílně na Slapech. Každá dobrota je dělaná s láskou, a o to víc bude vašim zaměstnancům chutnat!

  3. Vstupenky

    Dopřejte svým zaměstnancům popracovní zážitky, na kterých si odpočinou i užijí zábavu. Pokud máte pod sebou tým s menším počtem zaměstnanců, opět nejspíš dokážete odhadnout, zda ocení vstupenky na některý koncert, do kina nebo do divadla. Rozhodně nemusíte kupovat vstupenky na konkrétní představení nebo film, v dnešní době už jde opět pořídit poukázka, kterou lze užít libovolně.
  4. Kurzy

    Spojení příjemného s užitečným, to jsou dárky v podobě nejrůznějších kurzů. Zde můžete zvolit kurzy, které zaměstnanci využijí i v pracovním světě, jako jsou jazykové lekce, semináře o sociálních sítích a marketingu, odborné kurzy a podobně.

    Nebo se nechte unést a najděte pro sebe i kolegy kurzy, na kterých se také pobavíte. Oblíbené jsou třeba baristické či sommeliérské kurzy, lekce vyrábění keramiky nebo hodiny tance!

  5. Hrníčky

    Dárky v podobě hrníčků možná vypadají jako ty nejobyčejnější, ale opak může být pravdou. Trendem posledních let jsou hrníčky vyráběné v malých počtech kusů pod rukama českých značek, takže každý jeden hrnek je 100% originál. Do hrníčků můžete nechat vyrýt jména zaměstnanců, jejich znamení nebo hlášku, kterou v práci pronesli. Hrníčky zaměstnanci určitě ocení v práci na horký čaj či povzbuzující kávu.

    Jako doplněk k hrníčkům můžete navíc pro všechny zaměstnance pořídit nový kávovar, takže dárek bude kompletní.

  6. Kávové předplatné

    Když už jsme u kávy, každý její milovník bude určitě nadšený z pořádné zásoby čerstvých kávových zrnek. Dárek v podobě kávového předplatného bude svým majitelům dělat radost ještě pár měsíců po Vánocích.

    Snad v každé místní pražírně si můžete vybrat délku předplatného, množství kávy i to, zda bude po celou dobu předplatného stejná nebo pokaždé jiná. 


    Předplatné z jiného šálku

    Pokud vaši zaměstnanci neholdují kávě, existují také předplatná pro čaj, müsli a jiné dobroty. A nemusíme samozřejmě zůstávat jen u jídla a pití. Předplatné časopisů, do divadla nebo na streamovací platformy, jako je Spotify nebo Netflix, udělá určitě také velkou radost.

  7. Na zdraví

    Všem se do nového roku přeje vždy především zdraví, pojďte ho tedy zaměstnancům alespoň kapku darovat. Balíček plný vitamínů, doplňků stravy nebo poukázky do lékárny určitě mnohým udělají radost. Jako podporu zdravého životního stylu můžeme brát také permanentky do fitcentra, na jógu a podobně.
  8. Všehochuť

    Dárkové balíčky a koše, ve kterých bude od všeho trošku, jsou skvělou a univerzální variantou, jak své zaměstnance obdarovat. Do dárkových košů se vám vejde vše od nejrůznějších pochutin, dobrého pití, až po poukázky a jiné drobnosti.

    Výhodou dárkových košů je jejich vzhled, který působí honosně, a navíc jde na první dobrou vidět, co vše je jeho součástí.

 

Jak zabalit dárky pro zaměstnance?

Pokud se rozhodnete darovat dárky od srdce, nezapomeňte je také krásně zabalit a orazit svým firemním podpisem. V Pack&Care nabídce najdete vše, co pro balení vánočních dárků potřebujete. Nejjednodušším způsobem balení je použití dárkové krabice, kterou můžete doplnit dřevitou vlnou pro ozvláštnění. Pokud chystáte větší dárkový balíček, určitě se vám bude hodit jeden z našich dárkových košů, který snadno a rychle zabalíte do průhledného celofánu, takže v něm produkty krásně vyniknou. Rádi vám navíc vyrobíme všechny naše krabice i dárkové koše na míru s logem vaší značky.

Nejčastější dotazy

Jak účtovat dárky pro zaměstnance?

Vánoční dárky lze účtovat dvojím způsobem. Pokud na dárky použijete vaše logo, lze je účtovat jako 501 – tedy jako spotřebu materiálu (reklamního). Jestliže vybíráte dárky bez propagačního charakteru, pak je není možné chápat jako daňově uznatelné, a pak by se jednalo buď o účet 513 (náklady na reprezentaci) nebo 543 (dary).

Jak účtovat firemní večírek?

Náklady na reprezentaci se nepočítají jako daňově uznatelné. Nemůžete tedy zúčtovat náklady na občerstvení nebo pohoštění na večírku.

Co dát do vánočního balíčku?

Do vánočního dárkového balíčku můžete svým zaměstnancům zabalit téměř cokoliv. Mezi nejlepší volby patří tradičně jedlé dárky, jako jsou kvalitní sýry, ořechy, džemy nebo dobré víno.