Jak uspořádat oslavu narozenin

 

Čekají vás v blízké době nějaké důležité narozeniny či výročí, které je potřeba pořádně oslavit? Narozeninové oslavy pro děti i dospělé vyžadují dobrou přípravu, aby si je užili všichni přítomní a především oslavenec. Neponechejte proto nic náhodě a pojďte se s námi podívat, jak uspořádat oslavu narozenin tak, aby vám celá organizace zabrala co nejméně času.

 

Obsah:

 

Jak uspořádat dokonalou oslavu narozenin? Čím vůbec začít? Představa o perfektní narozeninové oslavě bude asi u každého jiná, ale základem toho, aby vše proběhlo v klidném duchu a aby si oslavu všichni zúčastnění užili, je dobrá organizace. Proto pro vás máme inspiraci a tipy, jak postupovat a ulehčit si při pořádání oslavy práci i starosti.

Čí narozeniny budeme oslavovat?

Celé plánování oslavy narozenin se bude samozřejmě odvíjet od toho, kdo bude oslavencem. Pokud chystáte oslavu svých vlastních narozenin, máte o starost méně, protože alespoň přesně víte, jak byste si oslavu představovali.

Dětská narozeninová oslava

Dětská oslava narozenin bude především o zábavě a většina zúčastněných budou právě děti, takže se zaměřte hlavně na tuto část plánování. Důležité budou dekorace, sladkosti a spousta her. Naopak se vůbec nemusíte starat o složitá menu nebo míchání drinků. Otázkou poté je, zda se bude jednat pouze o rodinnou oslavu, oslavu s kamarády nebo se všemi dohromady?

Oslava narozenin u dospělých

Dospělí jsou přeci jen o něco náročnější než děti. Je pro ně také důležitý program, který je bude bavit, ale zároveň si už jistě potrpí na dobré jídlo a pití. Oslavy jsou zkrátka typem událostí, v rámci kterých se i dospělý může v zábavě nebo v tématu přesunout zpět do dětských let.

Vyberte datum

Ideálním dnem pro oslavy jsou soboty, kdy má velká část lidí volno a i vy budete mít celý den na poslední přípravy. Zvlášť, pokud chcete oslavu narozenin spojit také s obědem. Vše ovšem záleží na domluvě. Dětská oslava může bez problémů proběhnout i v neděli nebo některý všední den po škole.

Datum dejte vědět hostům dostatečně dlouho dopředu, abyste měli jistotu, že přijdou všichni, na kterých vám záleží.

Seznam hostů

Sepište si seznam lidí, které byste na oslavě rádi viděli. Pokud pořádáte oslavu narozenin pro děti, zamyslete se nad tím, zda budou součástí oslavy také dospělí, se kterými si třeba sednete někde opodál. Podle počtu všech hostů se budou odvíjet další důležité věci.

Všem hostům pošlete pozvánky, kde bude nejen datum a místo oslavy, ale případně také její téma a dress code.

Kde oslavit narozeniny?

Kde vůbec uspořádat oslavu narozenin?  Pokud chystáte menší rodinnou sešlost, určitě se nemusíte bát narozeninové oslavy doma.

Jestliže ale máte v plánu velkou narozeninovou party, určitě už stojí za zvážení pronájem prostoru či rezervace v některém podniku. Oslavy pořádané mimo váš domov mají jednu velikou výhodu – obsluhu. Díky té si totiž užijete oslavu na 100 % a budete se moci věnovat všem svým hostům. Vyhnete se neustálému běhání, přinášení a odnášení věcí a hlídání, zda má každý vše, co potřebuje.

Dětská oslava

Dětskou oslavu můžete oslavit v klidu domácího prostředí, a pokud máte navíc zahradu, není nic lepšího než vymyslet dětskou zahradní party.

Další zajímavou variantou, kterou děti jistě ocení, mohou být také různé dětské parky, herny nebo hřiště. Vždy ale přemýšlejte nad tím, jaké vaše dítě je. Bude to přeci jeho oslava, a tak by se místo mělo odvíjet především od jeho představ.

Téma oslavy narozenin

Volba určitého tématu je skvělým způsobem, jak zpestřit oslavu narozenin. Hosty můžete požádat, aby přišli v kostýmech nebo jinak splňovali zvolené téma. Styl oslavy narozenin se vám také stane dobrým odrazovým můstkem pro výběr jídla, dekorací, zábavy i dortu. Mezi nejoblíbenější styly oslav patří boho styl, oldies party, hippies nebo téma některého filmu. Už jen kostýmy samy o sobě jsou zdrojem zábavy a pobavení, takže pokud jste doteď nad tématem nepřemýšleli, určitě nebude na škodu začít.

Dekorace na oslavu

Dekorace dělají z oslavy Oslavu! Pokud nemáte zvolené žádné konkrétní téma, pak vám bohatě postačí balónky, případně světýlka, barevné ubrousky, papírové kelímky či konfety. Můžete vše sladit alespoň barevně nebo naopak nechat místnost prozářit všemi barvami. Mezi dekoraci můžete zařadit také jídlo a nápoje, které krásně vyniknou na barevném nádobí.

Pohoštění

Zde přichází důležité rozhodnutí, a to, zda budete pohoštění chystat na vlastní pěst, nebo si jej objednáte ve formě cateringu či přímo na místě oslavy. Catering vám rozhodně ušetří hodně času i práce a zajistí různorodost podávaných jídel.

Pokud se nakonec pustíte do vlastní výroby, nezapomeňte obstarat také dostatek nádobí. Nejjednodušším způsobem, který vám navíc usnadní následující úklid, je použití jednorázového nádobí a příborů. Papírové talířky a tácky vám poslouží stejně dobře jako keramické, ale po použití je můžete jednoduše vyhodit. Vyhnete se nejen mytí nádobí, ale i jejich případnému rozbití.

Na dětskou oslavu určitě také nezapomeňte pořídit ekologická víčka.

Jídlo na dětskou oslavu

Děti mají rády jídla, která znají, takže zapomeňte na složité a okázalé pokrmy. Nebojte se udělat ty nejjednodušší varianty jídel, uvidíte, že je děti ocení. Snažte se zároveň občerstvení nakombinovat tak, aby v něm nepřevládaly sladkosti nebo příliš nezdravá jídla. Nabídněte dětem kromě klasických dobrot také ovoce a zeleninu a jako hlavní sladkost servírujte dort.

Dort

Dort je zkrátka důležitou součástí a vrcholem každé oslavy. Nemusí být přitom příliš velký a honosný, nejdůležitější je na něm chuť!

K tématické oslavě pořiďte ladící dort a nebojte se popustit uzdu fantazii a experimentovat.

Objednejte jej také s dostatečným předstihem, aby mohl vzniknout přesně podle vašich představ. A pokud se rozhodnete pro upečení vlastního dezertu, zkuste si jej raději nanečisto dopředu.

oslava

Zábava na oslavě

Co dělat na narozeninové oslavě? Důležitou součástí každé oslavy je alespoň nějaký program nebo ozvláštnění. Pokud nechcete celé odpoledne a večer pouze sedět a klábosit, hodí se vymyslet alespoň nějakou zábavu pro všechny. Oblíbeným řešením je například promítnutí sestříhaného videa z fotek oslavence, malý kvíz, tombola nebo nějaké krátké vystoupení. Tento společný program rozvíří zábavu a popřípadě sblíží i hosty, kteří se zas tak dobře neznají.

Zábava na dětské oslavě

Na dětských narozeninových oslavách se děti často zabaví samy, přes to pro ně můžete připravit hry a program, který bude odpovídat jejich věku či zájmům. Pokud chcete oslavu opravdu ozvláštnit a děti překvapit, můžete si také najmout profesionálního animátora, klauna nebo kouzelníka.

Fotokoutek

Fotokoutek je nejen skvělou formou, jak zabavit hosty, ale také budete mít pomocí něj stálou památku na narozeninovou oslavu. Fotokoutek můžete vytvořit jednoduše úplně kdekoliv, ať už doma, venku nebo v některém podniku. Pro jeho výzdobu vám budou stačit balónky, světýlka a různé rekvizity, se kterými se mohou hosté vyfotit.

Pokud navíc seženete polaroid, který vám pořízené fotky rovnou vytiskne, mohou vám je hosté nalepit do alba a připsat vzkaz.

Tajná oslava narozenin

Pokud jste se rozhodli oslavence překvapit a uspořádat pro něj tajnou oslavu narozenin, platí pro vás víceméně stejné body. Ty budou ale ztížené tím, že musíte vše udržet pod pokličkou, aby byla akce opravdu překvapením. Především apelujte na všechny pozvané, aby se před oslavencem někde neprořekli. Zároveň bude potřeba dobře promyslet, jak jej na oslavu následně dostat tak, aby nepojal podezření.



Při plánování se zbytečně nestresujte a myslete na to, že je důležité si oslavu především užít. Pokud plánujete větší akci, na kterou sami nestačíte, nebojte se říct o pomoc přátel či profesionálních koordinátorů.

V Pack&Care vám rádi pomůžeme s veškerým potřebným nádobím a doplňky. Najdete u nás totiž širokou nabídku jednorázového nádobí, příborů, napichovátek i kelímků, které vám ulehčí přípravu i následný úklid po oslavě, ale zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí.

 

Nejčastější otázky:

Jak netradičně oslavit narozeniny?

Svou oslavu narozenin můžete přesunout také na netradiční místo nebo jej spojit s nějakou hrou. Oblíbené jsou například únikové hry, lasergame nebo různé zážitkové programy, jako je degustace ve vinném sklípku.

 

Jak uspořádat oslavu narozenin pro děti?

Vše se odvíjí od věku dítěte. Oslava prvních a druhých narozenin bude nejspíš v rodinném duchu, ale u starších dětí už bude určitě fajn pozvat i nejbližší kamarády a vymyslet zábavu nebo program.

 

Jak oslavit úspěch?

Oslava se nemusí týkat jen narozenin, ale i jiných významných výročí či úspěchu v práci. Pozvěte své nejbližší na oběd či na večeři a užijte si společně strávený čas. Narozdíl od narozenin nemusíte řešit žádnou honosnou výzdobu nebo program.

 

Zdroje:

Jak uspořádat úspěšnou narozeninovou oslavu? Nebo akci pro děti?